Tot ceea ce trebuie să știi despre social media management

5 Minute

În era digitală în care trăim, social media management-ul este o abilitate esențială pentru orice companie, afacere sau persoană care dorește să își dezvolte o prezență online puternică. Dar ce este, mai exact, social media management-ul și de ce este atât de important?

Ce este SMM?

Social media management-ul (SMM) implică gestionarea și administrarea profilelor sociale ale unei companii sau a unei persoane. Acest lucru include crearea și postarea de conținut, monitorizarea interacțiunilor cu utilizatorii, răspunsul la comentarii și mesaje, precum și analizarea datelor de performanță pentru a măsura succesul campaniilor.

Importanța SMM-ului

Social Media Management-ul este important pentru un business în momentul actual din mai multe motive:

 1. Crește vizibilitatea și notorietatea brandului: Prin intermediul rețelelor sociale, o companie poate ajunge la un număr mare de persoane și poate crește vizibilitatea și notorietatea brandului. Cu ajutorul acestor platforme, o companie poate să comunice în mod eficient cu publicul său, să împărtășească conținut de valoare și să construiască relații cu clienții.
 2. Îmbunătățește relația cu clienții: Social media este un canal de comunicare bidirecțional, care permite o companie să asculte și să răspundă la feedback-ul clienților săi. Prin intermediul SMM-ului, o companie poate să răspundă la întrebările și comentariile clienților, să rezolve problemele și să îmbunătățească relația cu aceștia.
 3. Contribuie la creșterea vânzărilor: O companie poate să împărtășească informații despre produsele sau serviciile sale, să ofere oferte și promoții speciale și să atragă noi clienți, toate acestea prin rețelele sociale. În acest fel, SMM-ul poate contribui la creșterea vânzărilor și la creșterea profitului companiei.
 4. Monitorizează și analizează performanța: Cu ajutorul SMM-ului, un business poate să monitorizeze și să analizeze performanța pe rețelele sociale. Acesta poate oferi informații despre publicul țintă, preferințele și comportamentele acestuia, dar și despre performanța postărilor și campaniilor. Aceste informații pot fi utilizate pentru a îmbunătăți strategiile de marketing și a obține rezultate mai bune.

Reguli de urmat pentru SMM:

 1. Obiectivele și strategia de social media sunt esențiale pentru succesul campaniilor. Înainte de a începe să creezi conținut și să postezi pe rețelele sociale, este important să ai o strategie clară și să îți stabilești obiective clare pentru a-ți ghida eforturile.
 2. Înțelegerea publicului tău țintă este crucială. Pentru a crea conținut relevant și de calitate, trebuie să știi cu cine vorbești și să îți cunoști publicul țintă.
 3. Conținutul trebuie să fie variat și adaptat pentru fiecare rețea socială. Nu este suficient să postezi același conținut pe toate rețelele sociale, deoarece fiecare rețea are propriile sale caracteristici și preferințe de conținut.
 4. Monitorizarea și gestionarea interacțiunilor cu utilizatorii sunt esențiale. Răspunderea la comentarii și mesaje, precum și gestionarea feedback-ului negativ sunt importante pentru menținerea unei relații pozitive cu publicul tău.
 5. Analiza datelor și măsurarea performanței sunt importante pentru îmbunătățirea continuă a campaniilor. Prin monitorizarea metricilor cum ar fi numărul de like-uri, share-uri sau conversii, poți determina ce funcționează și ce nu și poți îmbunătăți campaniile viitoare.

Planificarea conținutului pentru social media

După identificarea obiectivelor și stabilirea unei strategii, urmează partea creativă. Crearea conținutului și programarea acestuia este, poate, partea cea mai distractivă, însă necesită precizie și atenție la detalii. Iată care sunt pașii pentru a planifica în mod ideal postările:

 1. Identificarea evenimentelor viitoare relevante este primul pas și cel mai important. Sărbători naționale precum Ziua Muncii, Ziua Copilului, Crăciunul, Paștele sau multe altele, pot fi ocazii perfecte pentru a crea conținut tematic și relevant din punct de vedere al actualității. Omiterea unor astfel de evenimente sau lipsa anticipării timpurie a acestora poate fi o oportunitate pierdută de a aduce vânzări sau a mări engagement-ul cu comunitatea de urmăritori. Pentru un magazin dedicat copiilor, ziua de 1 iunie poate fi ocazia perfectă pentru o campanie focusată pe cadouri, iar pentru o măcelărie ziua de 1 mai este oportunitatea ideală pentru o campanie dedicată artei grătarului.
 2. Pasul următor este stabilirea calendarului editorial. În această etapă nu este nevoie de imagini sau text definitiv, ci doar de idei de postări care să fie distribuite pe parcursul unei săptămâni sau a unei luni, în mod echilibrat, pentru a avea o viziune de ansamblu asupra planului de conținut. Este important ca tematica postărilor succesive să fie diversificată, astfel încât să nu se repete și să aibă o structură coerentă. Un calendar editorial ajută la menținerea unui flux constant de conținut, la anticiparea campaniilor sau evenimentelor importante, dar și la evitarea haosului în gestiunea postărilor.
 3. După programarea ideilor în calendarul editorial urmează crearea conținutului efectiv. Chiar dacă opinia generală consideră că acesta este cel mai important pas, sau unicul, el se află în dependență de primele etape. Postările trebuie să fie gândite, atât din punct de vedere al graficii, cât și al textului sau a #-urilor, în funcție de profilul publicului țintă. În plus, postările trebuie să fie conectate de un stil de design unitar și să nu fie gândite în mod individual, ci ca un întreg, după cum vor putea fi văzute pe feed.
 4. Programarea și publicarea reprezintă penultimul pas. Acestea trebuie să fie făcute în intervale de timp bine gândite, pentru a ajunge la cât mai mulți urmăritori. În plus, chiar și după programare, este esențială urmărirea contextului știrilor de actualitate pentru a evita ca o postare să se publice la momentul nepotrivit.
 5. Ultima etapă este monitorizarea postărilor publicate și evaluarea impactului acestora. În plus, este importantă analiza reacțiilor, comentariilor sau mesajelor primite, și, mai ales, oferirea unui răspuns acestora.

Tips & tricks

 • pregătește calendarul editorial pentru o lună în avans;
 • crează postări în buclă, care să se repete ca tematică la un anumit interval de timp (de exemplu, în prima zi de marți a lunii organizează un Q&A cu urmăritorii);
 • publică sau programează postările în intervalul 19:00-21:00, deoarece atunci este cel mai mare trafic;
 • dacă publicul tău țintă utilizează rețele sociale după ora 20:00, publică la 19:00 postarea, astfel încât să le apară printre primele atunci când deschid aplicația;
 • fii mereu informat cu cele mai importante noutăți și știri de actualitate pentru a crea conținut relevant;
 • folosește atât grafică cu imagini simple, cât și colaje, sau texte;
 • utilizează două, maxim trei fonturi pentru textele din interiorul graficii;
 • folosește doar #-uri relevante pentru postare sau brand, care să fie deja populare și utilizate de mai multe ori;
 • acordă atenție scrierii corecte;
 • utilizează emoji-uri relevante și nu exagera cu acestea;
 • nu uita să răspunzi și comentariilor negative, nu doar celor pozitive.

Pro tip:

Pentru a avea siguranța că nu vei rata niciun eveniment important anul acesta și pentru a combate blocajele creative, poți achiziționa calendarul editorial cu 365 de postări pentru fiecare zi care te va ajuta să-ți planifici conținutul în mod ideal, după structura utilizată de experții noștri în agenție.

În final, social media management-ul poate fi o sarcină consumatoare de timp și resurse. Dacă nu ai timp sau abilități pentru a-l face singur, poți apela la o agenție specializată în social media management pentru a te ajuta să îți construiești și să îți gestionezi prezența online cu succes. Obține clienți oferă servicii complete de SMM, planuri personalizate și strategii de conținut testate pentru a crește vânzările. Contactează-ne pentru a discuta despre cum te putem ajuta să-ți crești afacerea și pentru a primi o ofertă.

Vinde mai mult organic

Citește GRATUIT Ghidul Obține Clienți pentru SEO în 2022

Coș
Pentru a-ți oferi o experiență mai bună folosim Cookie-uri!
Start typing to see products you are looking for.