Ghid pas cu pas pentru succesul afacerii tale online

13 Minute

Care este cea mai rapidă modalitate de a convinge un client să cumpere ceva online? Îl inviți să apese pe “adaugă în coș”. 🛒 Doar dacă ar fi atât de simplu cu o afacere online…

Shopping-ul online a explodat în ultimii ani, știm cu toții. Însă cumpărătorii din spatele ecranului au găsit modalități de a imita obiceiurile de consum „tradiționale” chiar și atunci când fac cumpărături digitale. Adesea intră în magazinul online și dacă ar fi să-i întrebi dacă au nevoie de ajutor ar răspunde tot cu „Nu, nu, nu, doar mă uit!”. Alteori, apasă pe link și trec de ușa virtuală a magazinului doar pentru a-și face o impresie rapidă timp de o secundă și a ști dacă merită să mai exploreze sau e cazul să părăsească magazinul. Diferența este că online, vitrinele sunt la un click distanță, iar produsele sunt mai ușor de comparat cu ale concurenței, efortul este cu mult mai mic pentru a analiza prețurile și practic totul este simplificat.

Pe scurt, succesul unei afaceri este tot mai strâns legat de prezența și performanța online. Vrem, nu vrem, majoritatea consumatorilor tind să valideze un brad în funcție de imaginea online a acestuia, iar un site web bine planificat și implementat poate fi cheia pentru atragerea și angajarea clienților, sporirea vizibilității și creșterea vânzărilor.

Dacă afacerea ta nu are încă un site, sau dacă acesta nu performează așa cum ți-ai dori, te invităm să citești în continuare ghidul nostru în care vom explora strategiile și practicile esențiale pentru a-ți asigura succesul afacerii tale online. De la planificarea inițială a site-ului până la optimizarea și promovarea acestuia, vei descoperi etapele necesare pentru a-ți atinge obiectivele și a te diferenția în mediul digital competitiv.

PASUL 1: Planificarea site-ului

Definirea obiectivelor și publicului țintă:

Primul și cel mai important lucru de făcut în construirea unui site web de succes este să identifici clar obiectivele afacerii tale online și să înțelegi publicul țintă către care te adresezi. Sună complex, dar este cât se poate de simplu. Ce trebuie să faci mai exact?

 • Stabilește-ți obiectivele specifice, cum ar fi creșterea vizibilității, generarea de leads sau vânzări online, și asigură-te că acestea sunt aliniate cu misiunea și valorile afacerii tale. 
 • Apoi, imaginează-ți publicul ideal pentru serviciile sau produsele tale și încearcă să-l înțelegi, pentru a putea identifica ulterior mesajul care i se va potrivi cel mai bine.

PRO TIP: Înainte de a începe un site poți apela la servicii profesionale pentru a dezvolta un manual de identitate și unul de comunicare pentru brandul tău, care să cuprindă mesajul, tonul vocii, identitatea vizuală și alte elemente cheie care îți definesc afacerea. Astfel, realizarea unui site aliniat perfect cu ceea ce vrea să transmită business-ul tău va fi mult simplificată.

Structurarea site-ului și planificarea conținutului:

Odată ce ai claritate în privința obiectivelor și publicului țintă, este timpul să planifici structura și conținutul site-ului tău. Gândește-te la fluxul de navigare al utilizatorilor și creează o structură ierarhică logică, cu categorii și subcategorii relevante. Asigură-te că fiecare pagină a site-ului are un scop clar și furnizează informațiile necesare pentru a-ți îndeplini obiectivele. Planifică conținutul în funcție de nevoile și interesele publicului tău țintă, oferind informații valoroase, convingătoare și relevante.

Tips & Tricks pentru planificarea site-ului:

 • Documentează-ți obiectivele și publicul țintă într-un plan detaliat pentru a avea o referință constantă în procesul de dezvoltare a site-ului pe care să o poți înmâna fără explicații echipei sau colaboratorilor.
 • Realizează cercetări de piață (de exemplu, vizitează site-urile competitorilor sau business-urilor locale din zona ta) pentru a înțelege nevoile și preferințele publicului tău țintă și adaptează conținutul site-ului în consecință.
 • Realizează și păstrează screenshot-uri cu elemente de pe site-uri care îți plac și care nu îți plac, pentru a avea o sursă de inspirație și un punct de referință ulterior.
 • Prioritizează informațiile și acțiunile cheie pe care vrei să le încurajezi pe site și asigură-te că acestea sunt accesibile și ușor de găsit pentru utilizatori.
 • Parcurge întreg procesul de achziție de pe mai multe site-uri și alege-l pe cel care ți se pare cel mai ușor de utilizat pentru a identifica o structură de navigare intuitivă și bine organizată pe care să o implementezi.
 • Anticipează și planifică crearea și actualizarea conținutului site-ului în mod regulat, pentru a menține utilizatorii interesați și pentru a îmbunătăți poziționarea în motoarele de căutare.

PASUL 2: Alegerea designului și anticiparea experienței utilizatorului

Importanța unui design atractiv și intuitiv

Unul dintre aspectele cheie ale succesului unui website este un design atractiv și intuitiv. Când utilizatorii accesează un site, primul impact vizual contează enorm în păstrarea atenției și crearea unei impresii pozitive. Un design plăcut și bine structurat poate determina utilizatorii să exploreze mai departe și să petreacă mai mult timp pe site-ul tău. De asemenea, un design intuitiv și ușor de navigat facilitează interacțiunea cu site-ul, creând o experiență plăcută și eficientă pentru utilizatori.

Există numeroase studii comparative care evidențiază importanța unui design web reușit în atingerea obiectivelor de afaceri. Aceste studii au demonstrat că un design atractiv și coerent poate avea un impact pozitiv asupra ratei de conversie, creșterii vânzărilor și fidelizării clienților. 

De exemplu, un studiu realizat de Nielsen Norman Group a constatat că utilizatorii formează o primă impresie despre un website în doar 50 de milisecunde, iar un design neplăcut poate duce la părăsirea imediată a site-ului. Prin urmare, investiția într-un design de calitate este esențială pentru a-ți diferenția afacerea și a atrage clienți. 

Găsește-ți inspirația în materie de design

Nu știi cum ai vrea să arate site-ul tău? Ai vrea să găsești design-uri moderne și diverse? Iată o listă cu câteva platforme pe care te poți inspira pentru design-ul website-ului tău:

 • Behance – O platformă populară pentru creativi, inclusiv designeri, unde poți explora și descoperi proiecte de design în diferite categorii.
 • Pinterest – O rețea socială vizuală unde poți găsi o gamă largă de idei și inspirație, inclusiv design de website-uri și grafică.
 • Dribbble – O comunitate de designeri care împărtășesc lucrări de design, inclusiv web design, grafică și UI/UX.
 • Awwwards – O platformă care premiază excelența în design-ul web, oferind o selecție a celor mai bune site-uri din diverse categorii.
 • SiteInspire – O colecție de site-uri cu design inspirațional, organizate în categorii, cum ar fi comerț electronic, fotografie, artă și multe altele.
 • Designspiration – O platformă care adună inspirație din diverse domenii, inclusiv web design, grafică, ilustrații și fotografie.
 • Land-book – O colecție de site-uri de prezentare (landing page-uri) de calitate, care servesc ca sursă de inspirație pentru design-ul minimal și eficient.
 • Design Seeds – Un cont de instagram axat pe culori, oferind combinații de nuanțe inspiraționale și palete pentru a-ți ajuta să-ți dezvolți propriul design.

P.S.: Nu copia niciodată creațiile altor web designeri. Aceștia împărtășesc munca lor pentru a ne ajuta să ne dezvoltăm împreună. Dacă îți dorești ceva specific, îi poți contacta pentru a le solicita serviciile. 😉

Optimizarea pentru mobil, un factor esențial

Optimizarea pentru dispozitive mobile reprezintă un alt aspect crucial în designul web contemporan. O mare parte din traficul online provine de pe dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-uri și tablete. Prin urmare, asigurarea unei experiențe plăcute și consistente pe toate tipurile de dispozitive este esențială pentru succesul afacerii tale online. Studiile arată că utilizatorii au o probabilitate mai mare de a părăsi un site care nu este optimizat pentru dispozitivele mobile sau care se încarcă încet pe acestea. 

Un exemplu notabil este un studiu realizat de Google, care a arătat că 53% dintre utilizatori părăsesc un site care durează mai mult de 3 secunde să se încarce pe telefonul mobil.

Pentru a te asigura că designul website-ului tău este atrăgător și optimizat pentru dispozitivele mobile, poți urma câteva sfaturi practice.

 • elege un design responsiv, care se adaptează automat la diferite dimensiuni de ecran;
 • optimizează imagini și resursele website-ului pentru a reduce timpul de încărcare pe dispozitive mobile,
 • testează site-ul pe diverse dispozitive mobile și asigură-te că interacțiunea este fluidă și plăcută;
 • dedică atenție și elementelor de navigare și meniului, asigurându-te că sunt ușor de folosit pe ecrane mai mici.

Investiția într-un design web atractiv, intuitiv și optimizat pentru dispozitive mobile poate aduce beneficii semnificative afacerii tale online. Nu subestima puterea unui design reușit în a atrage și reține clienți, precum și în a crește succesul și notorietatea brandului tău.

PASUL 3: Dezvoltarea site-ului și implementarea ideilor

După ce direcția creativă a fost stabilită, trecem la aspecte mai tehnice. Alegerea platformei de dezvoltare și găzduire potrivite poate fi o provocare pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu web developmentul, și poate necesita consultanță de la un specialist. Există numeroase opțiuni disponibile pe piață, iar fiecare platformă vine cu avantaje și dezavantaje specifice. Iată câteva exemple de platforme populare, pe care trebuie să le descoperi, și aspectele de luat în considerare pentru fiecare:

WordPress 

WordPress este o platformă populară și versatilă de creare a site-urilor web, deținută de compania Automattic. Este utilizată de milioane de utilizatori din întreaga lume și beneficiază de o comunitate extinsă de dezvoltatori și designeri. WordPress este recomandat pentru toate tipurile de site-uri web, de la bloguri personale și site-uri de afaceri până la magazine online.

Avantaje:

 • Ieftin și flexibil: WordPress oferă o soluție economică și flexibilă pentru dezvoltarea unui website, având numeroase opțiuni gratuite și contra cost la prețuri accesibile pentru teme și module.
 • Actualizări periodice: WordPress are o comunitate activă de dezvoltatori și este actualizat în mod constant, aducând îmbunătățiri de securitate și funcționalități noi.
 • Multe module și integrări pre made: Există o varietate mare de module și integrări disponibile pentru a extinde funcționalitatea website-ului tău WordPress.
 • Multe teme din care să alegi: Ai acces la o gamă largă de teme premade, care îți permit să-ți personalizezi website-ul conform preferințelor tale.
 • Existența tutorialelor: Fiind o platformă foarte populară, apar frecvent tutoriale video cu noile modificări ale acesteia și cum pot fie ele operate.

Minusuri:

 • Securitate mai redusă: Din cauza popularității sale, WordPress poate fi vulnerabil la atacuri cibernetice, ceea ce necesită măsuri suplimentare de securitate și actualizări constante.
 • Mentenanță mai ridicată: În cazul în care ai nevoie de funcționalități sau teme personalizate, va fi nevoie de investiții suplimentare de timp și resurse pentru dezvoltare și întreținere.

Shopify

Shopify este o platformă dedicată comerțului electronic, care oferă instrumente și servicii specializate pentru construirea și gestionarea magazinelor online. Platforma este deținută de Shopify Inc. și este utilizată de peste 1 milion de comercianți în întreaga lume. Shopify este recomandat în special pentru antreprenorii și afacerile mici și mijlocii care doresc să își vândă produsele și serviciile online.

Avantaje:

 • Soluție dedicată pentru ecommerce: Shopify este o platformă puternică și ușor de utilizat, specializată în comerțul online, oferind funcționalități extinse pentru gestionarea magazinului tău digital.
 • Analitice foarte bune: Shopify oferă o gamă largă de instrumente și analize pentru a monitoriza și îmbunătăți performanțele afacerii tale online.

Minusuri:

 • Costisitor: Comparativ cu alte platforme, costul utilizării și găzduirii unui magazin online pe Shopify poate fi mai ridicat.
 • Integrări mai puține: În comparație cu alte platforme, numărul de integrări disponibile pe Shopify este mai redus, ceea ce poate implica limitări în privința funcționalității extinse.

PrestaShop

PrestaShop este o platformă open-source pentru comerț electronic, care oferă soluții pentru construirea și administrarea magazinelor online. Este utilizată de peste 300.000 de comercianți în întreaga lume și este deținută de PrestaShop S.A. Platforma este recomandată în special pentru afacerile mici și mijlocii, oferind funcționalități puternice și costuri accesibile.

Avantaje:

 • Soluție dedicată pentru ecommerce: PrestaShop este o platformă solidă și personalizabilă, specializată în construirea magazinelor online.
 • Prețuri accesibile: PrestaShop oferă o opțiune accesibilă pentru dezvoltarea unui magazin online, cu costuri inițiale mai mici în comparație cu alte soluții.

Minusuri:

 • Necesită abilități tenice: Dezvoltarea și gestionarea unui magazin online pe PrestaShop poate necesita o anumită expertiză tehnică sau sprijinul unui specialist.
 • Panoul din spate mai greu de înțeles: Interfața administrației PrestaShop poate fi considerată mai complexă și mai dificilă pentru utilizatori neexperimentați.
 • Teme limitate: Comparativ cu alte platforme, numărul și diversitatea temelor disponibile pe PrestaShop poate fi mai redus.
 • Costuri mai mari pentru elemente personalizate: Dacă dorești funcționalități sau teme personalizabile, prețurile pot fi destul de ridicate.

Magento

Magento este o platformă puternică și scalabilă pentru comerț electronic, deținută de Adobe. Cu peste 250.000 de utilizatori, Magento este populară în industria de ecommerce. Platforma este recomandată pentru afacerile de orice mărime, oferind opțiuni avansate de personalizare, scalabilitate și integrare cu alte sisteme.

Avantaje:

 • Soluție dedicată pentru ecommerce: Magento oferă o platformă robustă și scalabilă pentru construirea și gestionarea magazinelor online.
 • Costuri de mentenanță bune: Datorită flexibilității și puterii sale, Magento poate oferi costuri de mentenanță mai mici pe termen lung.

Minusuri: 

 • Costuri mari pentru personalizare: Dezvoltarea și personalizarea unui magazin online pe Magento poate implica costuri mai mari în comparație cu alte platforme.
 • Integrări mai puține: Comparativ cu alte platforme, numărul de integrări disponibile pe Magento poate fi mai limitat.
 • Teme mai restrânse și mai scumpe: Selecția de teme disponibile pe Magento poate fi mai limitată și mai costisitoare.

Custom

Realizarea unui website custom implică procesul de creare a unui site web de la zero, fără a folosi o platformă sau un șablon existent. Acest proces implică etape precum planificarea și definirea cerințelor, designul grafic al site-ului, dezvoltarea și implementarea codului, testarea funcționalității și optimizarea finală. Realizarea unui website custom poate fi o opțiune excelentă pentru afaceri care doresc un control complet asupra identității lor online și doresc să se diferențieze prin design și funcționalități unice.

Avantaje:

 • Extrem de personalizabil și unic: Dezvoltarea unui site personalizat îți oferă posibilitatea de a avea un website exact așa cum îți dorești, adaptat în totalitate nevoilor și cerințelor afacerii tale.
 • Specific: Site-ul personalizat oferă stabilitate mai mare, deoarece este construit și optimizat pentru nevoile specifice ale afacerii tale.
 • Mai sigur: Beneficiezi de un nivel mai înalt de securitate, atât timp cât programatorul care dezvoltă site-ul are experiență în implementarea măsurilor de securitate adecvate.

Minusuri: 

 • Scump: Costurile pentru dezvoltarea unui site personalizat pot fi mai mari în comparație cu utilizarea unei platforme existente.
 • Poate dura mult timp: Procesul de dezvoltare personalizată poate necesita mai mult timp, deoarece implică etape suplimentare precum planificarea, designul, dezvoltarea și testarea.

Crearea paginilor și implementarea funcționalităților

Implementarea efectivă începe cu un proces de configurare al website-ului, adăugarea paginilor și crearea funcționalităților. Această etapă necesită foarte multă organizare, cunoștințe tehnice mai avansate sau mai reduse, în funcție de modul de dezvoltare al website-ului ales, dar și abilități de design grafic sau copywriting. 

Pentru a adăuga funcționalități specifice, cum ar fi formulare de contact, funcționalitate de căutare, integrarea cu rețele sociale sau sisteme de plată, poți utiliza diverse plugin-uri și extensii disponibile pentru platforma aleasă. Asigură-te că selectezi și configurezi aceste funcționalități în mod corespunzător, astfel încât să ofere o experiență fluidă și să îndeplinească obiectivele tale.

Tips & Tricks pentru crearea paginilor și implementarea funcționalităților:

 • Creează un meniu clar și ușor de utilizat, cu categorii și subcategorii relevante pentru conținutul site-ului tău. Asigură-te că utilizatorii pot găsi rapid informațiile dorite.
 • Separă conținutul de pe site în pagini relevante și ușor de parcurs, precum „Despre noi”, „Contact”, „Reduceri”, etc.
 • Nu încărca imagini de dimensiuni mari și optimizează codul pentru a asigura o încărcare rapidă a paginilor. Utilizatorii apreciază un site rapid și responsive.
 • Înainte de lansarea site-ului, asigură-te că toate funcționalitățile sunt testate și funcționează corect pe diferite dispozitive și browsere. Apelează la persoane care nu au lucrat la dezvoltarea site-ului pentru o testare obiectivă.
 • Adaugă conținut de calitate și actualizează-l în mod regulat. Gândește-te la nevoile și întrebările utilizatorilor și furnizează informații relevante și utile.

PASUL 4: Nu uita de optimizarea SEO!

Optimizarea SEO pentru site-ul tău este esențială pentru a obține o vizibilitate crescută în motoarele de căutare și pentru a atrage traficul relevant către afacerea ta. Pentru site-urile noi este esențială o strategie SEO de bază, care să fie implementată încă de pe parcursul dezvoltării. 

Cuvinte cheie și optimizarea conținutului

Un aspect important al optimizării SEO este selectarea și utilizarea strategică a cuvintelor cheie relevante în conținutul site-ului tău. Aceste cuvinte cheie trebuie să fie integrate în mod natural și să fie în concordanță cu tematica și obiectivele site-ului tău. 

Structură URL-uri prietenoase pentru SEO

Un alt aspect crucial al optimizării SEO este structura URL-urilor tale. URL-urile prietenoase pentru SEO sunt scurte, descriptive și relevante pentru conținutul paginii respective. Aceste URL-uri nu numai că ajută utilizatorii să înțeleagă mai ușor despre ce este vorba pe o anumită pagină, dar și ajută motoarele de căutare să indexeze și să înțeleagă mai bine conținutul tău.

Tips & Tricks pentru optimizarea SEO încă din timpul implementării:

 • Selectează un nume de domeniu relevant și ușor de reținut.
 • Asigură-te că site-ul tău este ușor de navigat și oferă o experiență utilizator prietenoasă.
 • Realizează o cercetare exhaustivă a cuvintelor cheie relevante și integrează-le strategic în conținutul site-ului.
 • Încarcă doar imagini de dimensiuni mici și adaugă-le titluri relevante și care să conțină cuvinte cheie.
 • Optimizează meta tag-urile, inclusiv titlurile și descrierile paginilor, pentru a atrage atenția utilizatorilor în rezultatele căutării.
 • Realizează un blog în interiorul site-ului unde să încarci articole educaționale pentru domeniul tău de activitate, de dimensiuni mari și cu link-uri interne, care să poate da credibilitate și autoritate SEO website-ului.
 • Implementează un sitemap și o fișă de date structurată pentru a ajuta motoarele de căutare să înțeleagă și să indexeze mai bine conținutul site-ului tău.

PRO TIP: Dacă dorești informații mai detaliate despre cum să analizezi și să optimizezi SEO-ul site-ului tău, te invităm să consulți articolul “Cum analizezi performanța SEO a site-ului tău” de pe blogul nostru. Acest articol oferă sfaturi practice și instrumente utile pentru a-ți îmbunătăți performanța SEO și a obține rezultate mai bune în motoarele de căutare.

PASUL 5: Testare și lansare

Testarea și lansarea sunt etapele finale, dar critice, în procesul de construire a unui site nou. 

Testează, testează, testează

Testarea funcționalităților și asigurarea calității sunt esențiale pentru a avea siguranța că site-ul tău funcționează corect și oferă o experiență fără probleme utilizatorilor. În această etapă, ar trebui să parcurgi site-ul în întregime, să verifici funcționalitățile, să testezi formularele și să te asiguri că toate paginile și link-urile funcționează corespunzător. Îți recomandăm să apelezi la cunoscuți și prieteni pentru a-ți oferi feedback obiectiv, deoarece persoanele implicate în dezvoltare pot omite anumite aspecte.

De asemenea, este esențială accesarea site-ului de pe diverse motoare de căutare și diverse dispozitive: laptopuri diferite, tablete, monitoare mari și mai ales, telefoane mobile.

Mai testează încă o dată și abia apoi lansează

După finalizarea testării și remedierea oricăror probleme identificate, urmează lansarea site-ului. În această etapă, site-ul tău este pregătit să fie făcut public și să primească vizitatori. Este important să monitorizezi performanța site-ului în primele zile și să te asiguri că totul funcționează așa cum trebuie. Verifică dacă paginile se încarcă rapid, dacă nu există erori sau probleme de funcționare și dacă utilizatorii pot interacționa cu site-ul fără dificultăți.

PRO TIP: Promovează cât mai bine lansarea site-ului prin diverse metode, precum distribuirea pe rețelele sociale, pentru a atrage un trafic cât mai mare la început și a verifica funcționalitatea acestuia.

PASUL 6 (opțional): Cere ajutor

Secretul unui web development corect este urmarea unei serii de etape cheie, iar acest ghid pas cu pas a oferit o vedere de ansamblu asupra procesului. De la planificarea inițială până la lansarea și optimizarea site-ului, fiecare pas este esențial pentru a obține rezultate durabile și pentru a atrage clienți în mediul online. Web developmentul necesită multă informare și ținerea pasului cu toate modificările și noutățile actuale din domeniu, dar mai ales timp și răbdare. 

Lasă optimizarea SEO în seama noastră

Echipa noastră de profesioniști de la Obține Clienți este aici pentru a te sprijini în realizarea acestui proces și pentru a-ți oferi servicii de web development de înaltă calitate. Indiferent dacă ai nevoie de crearea unui site personalizat, optimizarea SEO sau implementarea unor funcționalități avansate, suntem pregătiți să transformăm viziunea ta în realitate.

Contactează-ne astăzi și lasă-ne să fim partenerul tău în construirea unei afaceri online de succes. Cu expertiza noastră în domeniul web development și serviciile noastre profesionale, putem contribui la creșterea vizibilității și performanței afacerii tale online. Nu ezita să ne contactezi și să discutăm despre cum putem colabora pentru a-ți atinge obiectivele în mediul digital și pentru a atrage împreună cât mai mulți clienți.

Vinde mai mult organic

Citește GRATUIT Ghidul Obține Clienți pentru SEO în 2022

Coș
Pentru a-ți oferi o experiență mai bună folosim Cookie-uri!
Start typing to see products you are looking for.