Sfaturi și strategii pentru succes în ecommerce

13 Minute

Sfaturi și strategii pentru succes în ecommerce

Gestionarea unui magazin online poate fi o provocare copleșitoare. De la construirea și administrarea site-ului, până la gestionarea inventarului, procesarea comenzilor și menținerea relației cu clienții, există multe aspecte de luat în considerare. Cu toate acestea, dacă ai un plan bine pus la punct și aplici sfaturile și strategiile potrivite, poți să-ți crești șansele de succes în lumea ecommerce-ului. În acest articol, vom explora câteva sfaturi cheie și strategii eficiente pentru a-ți îmbunătăți rezultatele și a-ți maximiza potențialul în mediul online.

Ți s-a întâmplat și ție să ți se pară că gestiunea unui magazin online este un haos? Ei bine, trage aer adânc în piept, relaxează-te și hai să vedem împreună cum putem simplifica această misiune deloc imposibilă de a obține succes în vânzările digitale.

Nu ai încă un magazin online? Primul pas este alegerea platformei de ecommerce

(Dacă ai deja un magazin online, sari la următoarea secțiune)

Alegerea platformei de dezvoltare și găzduire potrivite poate fi o provocare pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu web developmentul, și poate necesita consultanță de la un specialist. 

Criterii de selecție a platformei potrivite

Platformele de web development pentru ecommerce pot fi copleșitoare și alegerea celei mai potrivite pentru business-ul tău nu este întotdeauna ușoară. Ți-am pregătit o listă de criterii de care să ții cont atunci când evaluezi ofertele de pe piață și necesitățile afacerii tale:

 • Flexibilitate: Asigură-te că platforma pe care o alegi îți oferă flexibilitatea de a personaliza magazinul online în funcție de nevoile și preferințele tale.
 • Ușurința de utilizare: Caută o platformă intuitivă și ușor de înțeles, astfel încât să poți gestiona și actualiza magazinul fără dificultăți.
 • Funcționalități extinse: Verifică dacă platforma oferă funcționalitățile necesare pentru a-ți susține afacerea, cum ar fi gestionarea inventarului, procesarea plăților și integrarea cu alte sisteme.
 • Suport tehnic: Asigură-te că platforma oferă un suport tehnic prompt și de calitate pentru a te ajuta în cazul unor probleme sau întrebări.
 • Securitate: Verifică ce măsuri de securitate sunt implementate de platformă pentru a proteja datele și tranzacțiile clienților tăi.
 • Costuri: Evaluează costurile asociate cu platforma, inclusiv tarifele de abonament, comisioanele de tranzacții și eventualele costuri suplimentare pentru funcționalități avansate.
 • SEO-friendly: Asigură-te că platforma permite optimizarea SEO a magazinului tău, pentru a obține o vizibilitate mai bună în rezultatele motoarelor de căutare.
 • Integrări: Verifică dacă platforma oferă integrări cu alte servicii sau instrumente utile pentru afacerea ta, cum ar fi servicii de livrare sau instrumente de marketing.
 • Scalabilitate: Gândește-te la perspectivele de creștere ale afacerii tale și asigură-te că platforma este capabilă să susțină această creștere fără a întâmpina probleme majore.
 • Experiența utilizatorului: Alege o platformă care oferă o experiență plăcută pentru clienții tăi, cu un design atractiv și funcționalități intuitive.

Opțiuni populare de platforme pentru magazin online

Există numeroase opțiuni disponibile pe piață, iar fiecare platformă vine cu avantaje și dezavantaje specifice. Iată câteva exemple de platforme populare, pe care trebuie să le descoperi, și aspectele de luat în considerare pentru fiecare:

WordPress 

WordPress este o platformă populară și versatilă de creare a site-urilor web, deținută de compania Automattic. Este utilizată de milioane de utilizatori din întreaga lume și beneficiază de o comunitate extinsă de dezvoltatori și designeri. WordPress este recomandat pentru toate tipurile de site-uri web, de la bloguri personale și site-uri de afaceri până la magazine online.

Avantaje:

 • Ieftin și flexibil: WordPress oferă o soluție economică și flexibilă pentru dezvoltarea unui website, având numeroase opțiuni gratuite și contra cost la prețuri accesibile pentru teme și module.
 • Actualizări periodice: WordPress are o comunitate activă de dezvoltatori și este actualizat în mod constant, aducând îmbunătățiri de securitate și funcționalități noi.
 • Multe module și integrări pre made: Există o varietate mare de module și integrări disponibile pentru a extinde funcționalitatea website-ului tău WordPress.
 • Multe teme din care să alegi: Ai acces la o gamă largă de teme premade, care îți permit să-ți personalizezi website-ul conform preferințelor tale.
 • Existența tutorialelor: Fiind o platformă foarte populară, apar frecvent tutoriale video cu noile modificări ale acesteia și cum pot fie ele operate.

Minusuri:

 • Securitate mai redusă: Din cauza popularității sale, WordPress poate fi vulnerabil la atacuri cibernetice, ceea ce necesită măsuri suplimentare de securitate și actualizări constante.
 • Mentenanță mai ridicată: În cazul în care ai nevoie de funcționalități sau teme personalizate, va fi nevoie de investiții suplimentare de timp și resurse pentru dezvoltare și întreținere.

Shopify

Shopify este o platformă dedicată comerțului electronic, care oferă instrumente și servicii specializate pentru construirea și gestionarea magazinelor online. Platforma este deținută de Shopify Inc. și este utilizată de peste 1 milion de comercianți în întreaga lume. Shopify este recomandat în special pentru antreprenorii și afacerile mici și mijlocii care doresc să își vândă produsele și serviciile online.

Avantaje:

 • Soluție dedicată pentru ecommerce: Shopify este o platformă puternică și ușor de utilizat, specializată în comerțul online, oferind funcționalități extinse pentru gestionarea magazinului tău digital.
 • Analitice foarte bune: Shopify oferă o gamă largă de instrumente și analize pentru a monitoriza și îmbunătăți performanțele afacerii tale online.

Minusuri:

 • Costisitor: Comparativ cu alte platforme, costul utilizării și găzduirii unui magazin online pe Shopify poate fi mai ridicat.
 • Integrări mai puține: În comparație cu alte platforme, numărul de integrări disponibile pe Shopify este mai redus, ceea ce poate implica limitări în privința funcționalității extinse.

PrestaShop

PrestaShop este o platformă open-source pentru comerț electronic, care oferă soluții pentru construirea și administrarea magazinelor online. Este utilizată de peste 300.000 de comercianți în întreaga lume și este deținută de PrestaShop S.A. Platforma este recomandată în special pentru afacerile mici și mijlocii, oferind funcționalități puternice și costuri accesibile.

Avantaje:

 • Soluție dedicată pentru ecommerce: PrestaShop este o platformă solidă și personalizabilă, specializată în construirea magazinelor online.
 • Prețuri accesibile: PrestaShop oferă o opțiune accesibilă pentru dezvoltarea unui magazin online, cu costuri inițiale mai mici în comparație cu alte soluții.

Minusuri:

 • Necesită abilități tenice: Dezvoltarea și gestionarea unui magazin online pe PrestaShop poate necesita o anumită expertiză tehnică sau sprijinul unui specialist.
 • Panoul din spate mai greu de înțeles: Interfața administrației PrestaShop poate fi considerată mai complexă și mai dificilă pentru utilizatori neexperimentați.
 • Teme limitate: Comparativ cu alte platforme, numărul și diversitatea temelor disponibile pe PrestaShop poate fi mai redus.
 • Costuri mai mari pentru elemente personalizate: Dacă dorești funcționalități sau teme personalizabile, prețurile pot fi destul de ridicate.

Magento

Magento este o platformă puternică și scalabilă pentru comerț electronic, deținută de Adobe. Cu peste 250.000 de utilizatori, Magento este populară în industria de ecommerce. Platforma este recomandată pentru afacerile de orice mărime, oferind opțiuni avansate de personalizare, scalabilitate și integrare cu alte sisteme.

Avantaje:

 • Soluție dedicată pentru ecommerce: Magento oferă o platformă robustă și scalabilă pentru construirea și gestionarea magazinelor online.
 • Costuri de mentenanță bune: Datorită flexibilității și puterii sale, Magento poate oferi costuri de mentenanță mai mici pe termen lung.

Minusuri: 

 • Costuri mari pentru personalizare: Dezvoltarea și personalizarea unui magazin online pe Magento poate implica costuri mai mari în comparație cu alte platforme.
 • Integrări mai puține: Comparativ cu alte platforme, numărul de integrări disponibile pe Magento poate fi mai limitat.
 • Teme mai restrânse și mai scumpe: Selecția de teme disponibile pe Magento poate fi mai limitată și mai costisitoare.

Custom

Realizarea unui website custom implică procesul de creare a unui site web de la zero, fără a folosi o platformă sau un șablon existent. Acest proces implică etape precum planificarea și definirea cerințelor, designul grafic al site-ului, dezvoltarea și implementarea codului, testarea funcționalității și optimizarea finală. Realizarea unui website custom poate fi o opțiune excelentă pentru afaceri care doresc un control complet asupra identității lor online și doresc să se diferențieze prin design și funcționalități unice.

Avantaje:

 • Extrem de personalizabil și unic: Dezvoltarea unui site personalizat îți oferă posibilitatea de a avea un website exact așa cum îți dorești, adaptat în totalitate nevoilor și cerințelor afacerii tale.
 • Specific: Site-ul personalizat oferă stabilitate mai mare, deoarece este construit și optimizat pentru nevoile specifice ale afacerii tale.
 • Mai sigur: Beneficiezi de un nivel mai înalt de securitate, atât timp cât programatorul care dezvoltă site-ul are experiență în implementarea măsurilor de securitate adecvate.

Minusuri: 

 • Scump: Costurile pentru dezvoltarea unui site personalizat pot fi mai mari în comparație cu utilizarea unei platforme existente.
 • Poate dura mult timp: Procesul de dezvoltare personalizată poate necesita mai mult timp, deoarece implică etape suplimentare precum planificarea, designul, dezvoltarea și testarea.

Pentru mai multe informații despre dezvoltarea unui website pentru a crește potențialul digital al afacerii tale, te invităm să citești articolul nostru dedicat de pe blog.

Importanța designului și a optimizării experienței utilizatorului

Un aspect esențial în succesul unui magazin online este designul său. Un design atractiv și coerent contribuie la crearea unei experiențe vizuale plăcute pentru utilizatori și poate influența în mod semnificativ decizia lor de a rămâne pe site și de a finaliza o achiziție.

Studiile au demonstrat că un design vizual atrăgător și bine structurat poate crește încrederea utilizatorilor și poate îmbunătăți conversiile. De exemplu, conform unui studiu realizat de Baymard Institute, utilizatorii au menționat că un design curat, cu imagini de calitate și conținut bine organizat, le oferă o impresie pozitivă despre brand și îi încurajează să exploreze și să achiziționeze produse.

Pentru a obține un design coerent, este important să păstrezi o identitate vizuală consistentă în întregul site, folosind aceleași culori, fonturi și elemente de design. Astfel, clienții tăi vor recunoaște cu ușurință brandul și vor avea o experiență uniformă și familiară în timpul navigării.

Importanța optimizării pentru mobil

În era smartphone-urilor și a accesului la internet de pe dispozitive mobile, optimizarea pentru mobil nu poate fi neglijată. Utilizatorii petrec tot mai mult timp pe dispozitivele mobile, iar un site care nu este optimizat pentru această experiență poate pierde oportunități de afaceri.

Conform unui raport al Google, utilizatorii care întâmpină dificultăți în accesarea unui site pe mobil tind să-l părăsească rapid și să caute alternative. Acesta este un motiv crucial pentru care trebuie să te asiguri că magazinul tău online are un design responsiv și este adaptat la diferite dimensiuni de ecran. Astfel, indiferent de dispozitivul utilizat de către potențialii clienți, aceștia vor avea o experiență plăcută și vor putea accesa și achiziționa produsele tale fără dificultăți.

Pentru a obține o perspectivă mai detaliată asupra importanței optimizării pentru mobil, poți consulta și un studiu realizat de Statista care evidențiază creșterea continuă a utilizării internetului pe dispozitive mobile și importanța adaptării site-urilor la această tendință.

Ușurința în navigare și finalizarea comenzilor

Un aspect crucial în experiența utilizatorilor pe un magazin online este ușurința în navigare și finalizarea comenzilor. Procesul de achiziție ar trebui să fie cât mai simplu și intuitiv posibil, evitând etape complicate și cereri de informații excesive care ar putea descuraja potențialii clienți să finalizeze cumpărăturile.

Un exemplu de practică recomandată este eliminarea obligativității creării unui cont pentru a finaliza o comandă. Mulți utilizatori preferă să plaseze o comandă rapidă, fără a fi nevoiți să completeze un formular extins de înregistrare. O opțiune de cumpărare ca “oaspete” poate facilita procesul și poate crește ratele de conversie.

De asemenea, un sistem de navigare bine structurat, cu categorii și filtre clare, facilitează găsirea produselor dorite de către utilizatori. Asigură-te că butoanele de adăugare în coș și de finalizare a comenzii sunt vizibile și ușor accesibile, oferind o experiență fluidă și plăcută în cadrul magazinului tău online.

Administrarea inventarului și procesarea plăților

Gestionarea eficientă a stocului de produse:

Pentru tine, ca proprietar de magazin online, gestionarea eficientă a stocului de produse este crucială pentru succesul afacerii tale. Un stoc bine gestionat asigură că ai întotdeauna produsele necesare în stoc și eviți situațiile în care clienții tăi văd produse epuizate sau întârzieri în livrare. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să gestionezi stocul de produse în mod eficient:

 • Utilizează un sistem de management al stocului: Alege o platformă de gestionare a stocului care îți permite să monitorizezi și să urmărești cu ușurință intrările și ieșirile de produse. Astfel, vei putea avea mereu o imagine clară a nivelului de stoc disponibil.
 • Analizează tendințele de vânzări: Urmărește cu atenție tendințele de vânzări pentru a identifica produsele populare și cele mai puțin căutate. Această informație te va ajuta să ajustezi cantitățile de produse comandate și să eviți stocurile excesive sau insuficiente.
 • Implementează metode de reumplere a stocului: Stabilește proceduri clare și eficiente pentru reumplerea stocului atunci când este necesar. Poți lucra în colaborare cu furnizorii tăi pentru a asigura o livrare rapidă și constantă a produselor.
 • Monitorizează nivelul minim de stoc: Stabilește un nivel minim de stoc pentru fiecare produs și primește notificări atunci când acest nivel este atins sau depășit. Astfel, vei putea interveni prompt pentru a evita epuizarea stocului.

Asigurarea securității plăților online:

Pe măsură ce tot mai mulți oameni preferă să cumpere online, asigurarea securității plăților este de o importanță crucială pentru succesul afacerii tale. Un mediu de plată sigur și de încredere nu numai că va inspira încredere clienților tăi, dar va și reduce riscul de fraude și încălcări de securitate. Iată câteva sfaturi pentru a asigura securitatea plăților online în magazinul tău:

 • Utilizează un procesor de plăți securizat: Alege un procesor de plăți care oferă măsuri de securitate robuste, cum ar fi criptarea datelor și autentificarea în două pași. Asigură-te că procesatorul tău de plăți este compatibil cu standardele de securitate PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard).
 • Implementează un certificat SSL: Instalează un certificat SSL (Secure Sockets Layer) pe site-ul tău pentru a cripta datele sensibile și a proteja informațiile personale și financiare ale clienților tăi în timpul tranzacțiilor.
 • Menține software-ul actualizat: Asigură-te că toate platformele, modulele și extensiile utilizate în magazinul tău sunt actualizate la ultimele versiuni pentru a beneficia de cele mai recente patch-uri de securitate.
 • Monitorizează tranzacțiile suspecte: Utilizează un sistem de detecție a fraudei pentru a identifica și a preveni tranzacțiile suspecte. Acesta poate include verificarea adresei IP, a cardului de credit și a altor factori de risc.

Asigurarea securității plăților online și gestionarea eficientă a stocului de produse sunt două aspecte esențiale în dezvoltarea și administrarea magazinului tău online de succes. Prin aplicarea acestor sfaturi și strategii, vei putea oferi clienților tăi o experiență sigură și plăcută de cumpărături online.

Promovarea magazinului online:

Promovarea adecvată a magazinului tău online este esențială pentru a atrage clienți și a obține succes în mediul digital. Există numeroase strategii de marketing digital pe care le poți implementa pentru a-ți crește vizibilitatea și a atrage clienți noi. Iată câteva tips & tricks pentru promovarea magazinului tău online:

 • Strategii de marketing digital pentru atragerea clienților: Înainte de a începe campaniile de promovare, este important să stabilești obiectivele și publicul țintă. O tendință actuală în marketingul digital este focusarea asupra unui singur produs sau serviciu și concentrarea eforturilor de promovare asupra acestuia. Această abordare te ajută să transmiți un mesaj clar și să atragi atenția clienților potențiali.
 • Utilizarea social media și a campaniilor de publicitate online: Social media joacă un rol semnificativ în promovarea magazinului tău online. Creați o prezență activă pe platformele de socializare relevante pentru publicul tău și interacționează cu comunitatea. O strategie eficientă este să încurajezi user generated content, adică conținutul creat de utilizatori, cum ar fi recenzii, imagini cu produsele lor sau experiențe de cumpărare. Acest conținut autentic și pozitiv poate atrage și inspira alți potențiali clienți.
 • Utilizarea cât mai multor platforme media: Pentru a ajunge la un public mai larg în mod organic, utilizează cât mai multe platforme media relevante pentru afacerea ta. Fii prezent pe forumuri și grupuri de discuții, participă la evenimente și expoziții, publică articole pe bloguri sau reviste online din industria ta. Astfel, vei putea construi autoritate și credibilitate în domeniul tău și vei ajunge la potențiali clienți care sunt interesați de produsele sau serviciile tale.
 • Utilizarea imaginilor organice în locul imaginilor stock: O strategie eficientă pentru promovarea magazinului tău online este utilizarea imaginilor organice și autentice în locul imaginilor stock. Imaginile organice creează un sentiment de autenticitate și conexiune cu publicul, iar clienții sunt mai predispuși să se simtă atrași de produsele și brandul tău. Poți realiza fotografii profesionale ale produselor tale sau poți încuraja clienții să-ți trimită imagini cu produsele achiziționate și să le folosești în cadrul campaniilor tale de promovare. Astfel, vei crea o imagine mai autentică și personală a afacerii tale, ceea ce poate contribui la creșterea încrederii și a angajamentului clienților.
 • Campanii video: Video-ul a devenit o formă puternică de comunicare în mediul online. Creează videoclipuri captivante și relevante pentru produsele tale și promovează-le pe platforme precum YouTube sau pe rețelele sociale. Campaniile video pot fi utilizate pentru a prezenta produsele în acțiune, pentru a oferi sfaturi utile sau pentru a demonstra beneficiile utilizării lor. Acestea pot fi o modalitate eficientă de a atrage atenția și de a convinge potențialii clienți să facă achiziții.
 • Storytelling pentru a atrage empatia clienților: O altă strategie eficientă de promovare a magazinului online este utilizarea storytelling-ului pentru a comunica experiența pe care clienții o pot avea cu produsele tale. În loc să te concentrezi exclusiv pe vânzare, poți să povestești povești autentice și captivante despre cum produsele tale au transformat viețile sau au adus bucurie și satisfacție altor clienți. Aceste povești pot genera empatie și conectare emoțională în rândul potențialilor clienți, făcându-i să se simtă parte a unei comunități sau să își imagineze cum ar fi să aibă produsul în viața lor. Astfel, îi poți inspira să ia în considerare achiziționarea produselor tale și să se simtă motivați să împărtășească și ei povestea lor cu alții. Prin intermediul storytelling-ului autentic, poți construi o relație puternică cu clienții și poți câștiga încrederea și loialitatea lor pe termen lung.

Promovarea magazinului online necesită o abordare strategică și creativă. Implementând aceste tips & tricks în strategia ta de marketing, vei putea crește vizibilitatea și atrage clienți noi către magazinul tău online.

Monitorizarea performanțelor și optimizarea continuă

Pentru a asigura succesul magazinului tău online, este crucial să monitorizezi constant performanțele și să faci ajustări în funcție de rezultate. Utilizarea analizelor și a instrumentelor specifice îți oferă date valoroase pentru evaluarea performanțelor magazinului și identificarea oportunităților de îmbunătățire. Iată câteva metrici importante pe care ar trebui să le urmărești:

 • ROAS (Return on Ad Spend) – Această metrică îți arată câți bani generezi în urma cheltuielilor cu publicitatea. Prin urmărirea ROAS, poți evalua eficiența campaniilor tale și poți lua decizii informate privind bugetul de publicitate.
 • ROI (Return on Investment) – Această metrică îți arată cât profit generezi în urma investițiilor făcute în magazinul online. Calcularea ROI-ului te ajută să înțelegi eficiența generală a afacerii tale și să identifici eventualele aspecte care necesită ajustări.
 • CTR (Click-Through Rate) – Această metrică măsoară procentul de utilizatori care fac clic pe anunțurile sau linkurile din magazinul tău online. Un CTR ridicat indică faptul că mesajul și oferta ta sunt atrăgătoare pentru publicul țintă.
 • Add to cart to Initiate Checkout – Această metrică analizează procentul de utilizatori care adaugă produse în coșul de cumpărături și trec apoi la finalizarea comenzii. O rată ridicată pentru această acțiune indică faptul că utilizatorii sunt interesați de produsele tale și sunt motivați să le achiziționeze.
 • Checkout Drop-off rate – Această metrică măsoară procentul de utilizatori care abandonează procesul de finalizare a comenzii. Analizarea acestei rate te poate ajuta să identifici potențiale obstacole sau probleme în procesul de cumpărare și să le corectezi pentru a reduce abandonul.
 • Rata de conversie medie – Această metrică măsoară procentul de utilizatori care finalizează o achiziție în raport cu numărul total de vizitatori. Monitorizarea și îmbunătățirea ratei de conversie sunt cruciale pentru creșterea performanțelor magazinului tău online.

Utilizarea acestor analize te ajută să înțelegi comportamentul utilizatorilor, să identifici trenduri și să iei decizii informate pentru optimizarea continuă a magazinului tău online. Fii atent la aceste metrici și ajustează-ți strategiile în funcție de rezultatele obținute pentru a maximiza performanțele și a oferi o experiență excelentă clienților tăi.

Vinde mai mult organic

Citește GRATUIT Ghidul Obține Clienți pentru SEO în 2022

Coș
Pentru a-ți oferi o experiență mai bună folosim Cookie-uri!
Start typing to see products you are looking for.