5 sfaturi pentru crearea unui design web atractiv și funcțional

10 Minute

Într-o lume dominată de mediul online, un website bine conceput reprezintă cartea de vizită digitală a afacerii tale. Este esențial să atragi și să păstrezi atenția utilizatorilor, oferindu-le o experiență plăcută și intuitivă atunci când navighează pe site-ul tău. Indiferent dacă ești la început de drum sau vrei să îmbunătățești design-ul actual al website-ului tău, acest ghid te va ajuta să descoperi cele mai importante sfaturi și metode pentru a-ți crea o prezență online remarcabilă. Să începem cu cele cinci sfaturi esențiale pentru a construi un design web de succes!

SFATUL 1: Simplitate și claritate

Un design web simplu și ușor de navigat este esențial pentru a oferi utilizatorilor o experiență plăcută și eficientă pe site-ul tău. Pentru a atinge această țintă, iată câteva elemente la care trebuie să fii atent:

 • Structură logică a paginilor: Organizează informațiile pe pagini într-un mod logic, astfel încât utilizatorii să găsească rapid și ușor ceea ce caută. Creează o structură ierarhică, folosind titluri și subtitluri, care să ofere o vizualizare clară și ordonată a conținutului.
 • Meniu simplu și clar: Optează pentru un meniu vizibil și accesibil, care să cuprindă doar categoriile de bază ale site-ului. Evită un număr mare de elemente de meniu și asigură-te că sunt denumite într-un mod concis și ușor de înțeles.
 • Căutare eficientă: Integrarea unei funcții de căutare bine plasate și funcționale poate fi de mare ajutor pentru utilizatori, în special atunci când caută informații specifice sau produse în cadrul site-ului.
 • Utilizarea spațiului alb: Spațiul alb este un element cheie pentru un design aerisit și plăcut ochiului. Asigură-te că elementele și textul sunt amplasate în mod coerent și că există spațiu suficient între ele, pentru a evita supraaglomerarea vizuală.
 • CTA-uri (Call-to-Action) distincte: Dacă ai secțiuni cu CTA-uri pentru a încuraja acțiuni specifice (ex. “Cumpără acum”, “Abonează-te”, “Contactează-ne”), fă-le cât mai evidente și ușor de identificat, utilizând culori contrastante și un design vizual atractiv.
 • Consistență în stil și branding: Păstrează un aspect vizual coerent pe întregul site, folosind aceleași culori, fonturi și elemente de design pentru a crea o identitate vizuală puternică și memorabilă.
 • Testare cu utilizatorii: În final, nu uita să testezi designul cu utilizatorii pentru a obține feedback și a identifica posibile probleme de navigare sau confuzii. Testarea cu utilizatorii poate aduce perspective importante și va permite să ajustezi designul pentru a-l face cât mai intuitiv și ușor de utilizat.

Îmbinând simplitatea și claritatea cu elementele menționate mai sus, vei obține un design web care să ofere o experiență excelentă utilizatorilor și să-i determine să revină pe site-ul tău în mod frecvent.

SFATUL 2: Meniu simplu și clar

Un meniu simplu și clar este esențial pentru ca utilizatorii să găsească rapid informațiile pe site-ul tău. Atunci când meniul este supraaglomerat cu prea multe opțiuni, utilizatorii pot deveni confuzi și pot avea dificultăți în a naviga pe site-ul tău. Alege să incluzi doar categoriile de bază și cele mai relevante în meniu, astfel încât să ofere o experiență de navigare eficientă și ușoară.

TIPS & TRICKS: Un truc util pentru a menține meniul simplu și clar este să folosești termeni conciși și ușor de înțeles pentru fiecare categorie. Evită utilizarea unor denumiri complicate sau jargon specific domeniului, deoarece acestea pot crea confuzie pentru utilizatori. În schimb, folosește termeni obișnuiți și clar definiți, astfel încât utilizatorii să știe exact ce să aștepte atunci când accesează o anumită categorie.

De asemenea, asigură-te că meniul este amplasat într-un loc vizibil și ușor de găsit pe site-ul tău. Poți alege să îl plasezi în partea de sus a paginii, în partea stângă sau dreaptă, sau chiar în partea de jos, în funcție de designul site-ului și preferințele tale. Cu toate acestea, meniul ar trebui să fie mereu accesibil și la îndemâna utilizatorilor, pentru a facilita navigarea lor pe site.

Prin implementarea unui meniu simplu și clar, vei asigura o experiență plăcută și eficientă pentru utilizatori, ceea ce va contribui la creșterea satisfacției și a retenției lor pe site-ul tău.

SFATUL 3: Căutare eficientă

O căutare eficientă reprezintă un alt aspect crucial în crearea unui design web ușor de navigat. Integrarea unei funcții de căutare bine plasate și funcționale poate fi de mare ajutor pentru utilizatori, în special atunci când caută informații specifice sau produse în cadrul site-ului tău. Iată câteva elemente importante pe care să le ai în vedere pentru a simplifica căutarea și pentru a asigura o experiență plăcută pentru utilizatori:

Plasarea strategică a casetei de căutare: Asigură-te că caseta de căutare este amplasată într-un loc vizibil și ușor de găsit, cum ar fi în partea de sus a paginii sau în zona de antet. Astfel, utilizatorii pot accesa rapid funcția de căutare, fără a fi nevoiți să facă scroll în jos sau să caute în mod frustrant.

Tips & Tricks pentru a simplifica procesul de căutare:

 • Design și dimensiuni adecvate: Optează pentru un design simplu și curat pentru caseta de căutare, astfel încât să fie ușor de identificat și utilizat. Dimensiunea potrivită este, de asemenea, importantă, pentru a oferi suficient spațiu pentru introducerea cuvintelor cheie, fără a fi prea restrânsă sau prea mare.
 • Sugestii și autocompletare: O funcție de autocompletare sau sugestii în timpul tastării poate fi foarte utilă, oferind utilizatorilor sugestii relevante pentru căutările lor. Această caracteristică simplifică căutarea și îi ajută pe utilizatori să găsească mai rapid rezultatele dorite.
 • Filtrare și sortare: Asigură-te că rezultatele căutării pot fi filtrate și sortate în funcție de diverse criterii relevante, cum ar fi preț, popularitate, dată etc. Această funcție permite utilizatorilor să găsească mai ușor produsele sau informațiile de care au nevoie.
 • Feedback vizual: Oferă un feedback vizual clar atunci când utilizatorii introduc cuvinte cheie în caseta de căutare. Aceasta poate include, de exemplu, schimbarea culorii butonului de căutare sau afișarea unui mesaj de confirmare după ce s-au introdus cuvintele cheie.
 • Testează funcția de căutare: Asigură-te că funcția de căutare funcționează corespunzător și oferă rezultate precise și relevante. Efectuează teste de căutare pentru a identifica eventuale probleme și pentru a îmbunătăți performanța funcției.

Prin luarea în considerare a acestor aspecte și implementarea unei căutări eficiente, vei facilita navigarea utilizatorilor pe site-ul tău și vei oferi o experiență plăcută și productivă, ceea ce poate conduce la creșterea satisfacției și a retenției utilizatorilor.

SFATUL 4: Utilizarea spațiului alb

Utilizarea spațiului alb este o tehnică esențială în designul web pentru a crea o experiență vizuală plăcută și coerentă pentru utilizatori. Spațiul alb, cunoscut și sub denumirea de spațiu negativ, reprezintă orice zonă liberă de conținut sau elemente vizuale și poate fi aplicat între elementele de design, în jurul textului sau în marginile paginii.

Iată câteva motive importante pentru care utilizarea spațiului alb este benefică pentru un design web reușit:

 • Îmbunătățirea lizibilității: Prin plasarea textului într-un mediu curat și aerisit, utilizatorii vor putea citi informațiile mai ușor și mai rapid, fără a se simți copleșiți de elemente vizuale suprapuse.
 • Accentuarea elementelor cheie: Spațiul alb îi ajută pe utilizatori să identifice mai ușor elementele importante și să acorde atenție mesajelor esențiale. Elementele cu o însemnătate mai mare se vor remarca într-un context vizual mai clar.
 • Crearea unei atmosfere de liniște: Un design aerisit și cu suficient spațiu alb creează o senzație de liniște și calm pentru utilizatori. Acest lucru poate îmbunătăți experiența utilizatorului și poate crește timpul petrecut pe site.
 • Vizualizare plăcută pe dispozitive mobile: Spațiul alb optimizează vizualizarea site-ului pe dispozitive mobile, unde ecranul este mai mic. Astfel, utilizatorii vor putea accesa și naviga pe site cu ușurință, fără a fi nevoiți să facă zoom sau să deruleze în mod constant.

Tips & Tricks pentru utilizarea spațiului alb:

 • Evită supraaglomerarea paginii cu prea multe elemente vizuale, imagini sau texte.
 • Asigură-te că spațiul alb este folosit într-un mod coerent pe întreaga pagină și în toate secțiunile site-ului.
 • Alege dimensiunile și tipurile de font cu grijă pentru a îmbunătăți citirea textului.
 • Folosește spațiul alb pentru a separa secțiunile și pentru a organiza informațiile în mod clar și concis.
 • Testează designul cu potențiali utilizatori pentru a obține feedback și a identifica eventualele zone de îmbunătățire.

Prin aplicarea inteligentă a spațiului alb în designul site-ului, vei crea o experiență vizuală plăcută și intuitivă pentru utilizatori, ceea ce poate conduce la o mai bună reținere a vizitatorilor și la creșterea satisfacției lor în interacțiunea cu afacerea ta online.

SFATUL 5: CTA-uri (Call-to-Action) distincte 

CTA-urile (Call-to-Action) sunt elemente cruciale într-un design web reușit, deoarece îi încurajează pe vizitatori să întreprindă acțiuni specifice și să interacționeze cu afacerea ta. Pentru a obține rezultate eficiente, este important să creezi CTA-uri distincte, ușor de identificat și care să atragă atenția utilizatorilor.

Iată câteva sfaturi pentru a crea CTA-uri eficiente:

 • Culori contrastante: Folosește culori contrastante pentru CTA-uri, astfel încât să se evidențieze pe fundalul paginii. Alege culori care se potrivesc cu paleta de culori a brandului tău și care încurajează acțiunea dorită. De exemplu, un buton cu fundal verde sau albastru poate indica “Cumpără acum”, iar un buton cu fundal roșu poate sugera “Contactează-ne”.
 • Text clar și concis: Folosește un text simplu, clar și concis pentru CTA-uri. Utilizează verbe imperativ pentru a sugera o acțiune, cum ar fi “Cumpără acum”, “Înscrie-te”, “Descarcă acum”, “Află mai multe”, “Contactează-ne”, etc.
 • Design vizual atractiv: Creează un design vizual atractiv pentru CTA-uri, cu o formă și dimensiune distincte. Poți utiliza butoane rotunde sau pătrate, cu margini rotunjite sau cu efecte de umbrire pentru a le face să iasă în evidență.
 • Amplasare strategică: Plasează CTA-urile în locuri strategice pe pagină, astfel încât să fie ușor de găsit și să capteze atenția utilizatorilor. De exemplu, poți amplasa un CTA în partea de sus a paginii (above the fold) sau la sfârșitul unui articol, pentru a încuraja vizitatorii să efectueze o acțiune după ce au citit conținutul.
 • Dimensiunea fontului: Folosește o dimensiune de font suficient de mare pentru textul din CTA, astfel încât să fie ușor de citit și să atragă atenția utilizatorilor.
 • Stilul hover: Atunci când utilizatorul trece cu mouse-ul peste CTA, asigură-te că apare o schimbare de culoare sau efect de hover, pentru a-i informa că butonul este interactiv și că poate acționa.
 • Testare și optimizare: Testează diferite variante de CTA-uri pentru a vedea care generează cele mai bune rezultate. Experimentează cu culori, text, dimensiuni și poziționări diferite pentru a optimiza performanța CTA-urilor.

Prin aplicarea acestor sfaturi, vei putea crea CTA-uri distincte și eficiente, care să încurajeze vizitatorii să întreprindă acțiunile dorite și să interacționeze în mod pozitiv cu site-ul tău. CTA-urile bine plasate și atractive pot spori conversiile și pot contribui la succesul afacerii tale online.

BONUS: Consistență în stil și branding 

Consistența în stil și branding este esențială pentru a transmite o identitate vizuală puternică și memorabilă în rândul utilizatorilor. Atunci când vizitatorii accesează site-ul tău, trebuie să recunoască imediat brandul și să își amintească experiențele anterioare, ceea ce contribuie la crearea unei legături emoționale între ei și afacerea ta.

Iată câteva aspecte importante pentru a păstra consistența în stil și branding:

 • Culorile brandului: Folosește aceleași culori în întregul site pentru a transmite coerență și a stabili o legătură cu brandul tău. Culorile trebuie să fie reprezentative pentru afacerea ta și să se potrivească cu mesajul pe care dorești să îl transmiți. Asigură-te că folosești aceleași culori pentru butoanele CTA, meniuri, fundaluri și alte elemente importante.
 • Fonturile brandului: Alege fonturi distinctive și ușor de citit pentru a păstra consistența în stil. Folosirea acelorași fonturi în întregul site va contribui la coerență și va facilita recunoașterea brandului.
 • Logo-ul: Plasează logo-ul într-un loc vizibil și bine poziționat pe site, de preferat în partea de sus a paginii (header). Logo-ul trebuie să fie de calitate și să respecte dimensiunile și proporțiile corecte. Asigură-te că logo-ul este link către pagina principală a site-ului, ceea ce facilitează navigarea și întoarcerea la pagină de start.
 • Imagini și grafice: Alege imagini și grafice care se potrivesc cu identitatea vizuală a brandului tău. Poți folosi aceeași estetică și stil fotografic pentru a crea o experiență vizuală coerentă pe întregul site.
 • Mesajul și tonul: Menține un mesaj și un ton consistent pe întregul site. Fie că alegi să comunici într-un stil amuzant și jovial sau într-unul mai formal și profesional, este important să păstrezi aceeași voce și ton în comunicarea cu utilizatorii.
 • Elemente de design: Fii consecvent în utilizarea elementelor de design, cum ar fi butoanele, iconițele și chenarele. Aceste elemente pot fi utilizate pentru a adăuga unicitate și coerență în designul site-ului.

Prin menținerea consistenței în stil și branding, vei crea o experiență coerentă și memorabilă pentru utilizatori, ceea ce îi va determina să se întoarcă pe site-ul tău și să interacționeze în mod pozitiv cu brandul tău. Asigură-te că toate elementele de design și mesajele transmise reflectă valorile și personalitatea brandului tău, pentru a construi o imagine puternică și autentică în rândul publicului tău țintă.

PAS FINAL: Testare cu utilizatorii

Testarea cu utilizatorii este o etapă esențială în procesul de creare a unui design web reușit. Deși poți avea un design aparent perfect în viziunea ta, doar utilizatorii pot spune cu adevărat dacă este funcțional și ușor de utilizat. Testarea cu utilizatorii implică aducerea de persoane reprezentative pentru publicul țintă și solicitarea feedback-ului lor în timp ce interacționează cu site-ul.

Există mai multe modalități de a realiza teste cu utilizatorii, iar fiecare dintre ele poate aduce perspective importante:

 • Testele de utilizabilitate: Acest tip de teste implică observarea utilizatorilor în timp ce navighează pe site și îndeplinesc anumite sarcini specifice. Poți observa ce acțiuni întreprind, cum reacționează la anumite elemente de design și cât de ușor găsesc informațiile dorite. Aceste observații îți vor oferi indicii prețioase despre ce funcționează bine și ce ar putea fi îmbunătățit.
 • Sondaje și chestionare: Poți crea sondaje sau chestionare online și să le distribui către utilizatori pentru a colecta feedback-ul lor într-un mod structurat și cuantificabil. Întrebările pot viza experiența lor pe site, navigarea, organizarea conținutului și impresiile generale despre designul site-ului.
 • Interviuri cu utilizatorii: Poți purta interviuri individuale cu utilizatorii pentru a înțelege mai în profunzime nevoile și preferințele lor. Aceste interviuri îți vor permite să afli ce își doresc utilizatorii de la site-ul tău și cum poți să îi satisfaci mai bine.
 • Testarea prototipurilor: Înainte de a lansa oficial site-ul, poți realiza prototipuri interactive și să le testezi cu utilizatorii. Prototipurile pot fi ajustate și îmbunătățite în funcție de feedback-ul primit, astfel încât designul final să fie cât mai eficient.

Prin testarea cu utilizatorii, vei identifica posibile probleme de navigare sau confuzii și vei putea să ajustezi designul pentru a-l face cât mai intuitiv și ușor de utilizat. Feedback-ul utilizatorilor este esențial pentru a asigura că site-ul tău își îndeplinește cu succes scopurile și că oferă o experiență plăcută și eficientă utilizatorilor. În final, un design web testat și optimizat va aduce beneficii semnificative pentru afacerea ta, atrăgând mai mulți vizitatori, creștând rata de conversie și îmbunătățind imaginea brandului în rândul publicului țintă.

PAS OPȚIONAL: Apelează la servicii profesionale

Crearea unui design web atractiv și funcțional este esențială pentru succesul afacerii tale online. Un design reușit poate spori credibilitatea brandului, îmbunătăți experiența utilizatorilor și crește șansele de conversie și retenție a vizitatorilor. Prin urmarea sfaturilor noastre pentru simplificarea navigării, utilizarea spațiului alb, integrarea CTA-urilor distincte și menținerea consistenței în stil și branding, vei putea să creezi un site care să atragă și să captiveze audiența.

Amintește-ți că designul web este un proces în continua evoluție, iar testarea cu utilizatorii este crucială pentru a identifica și remedia eventualele probleme. Dacă dorești să obții un design web profesional, personalizat și adaptat nevoilor afacerii tale, apelează cu încredere la serviciile noastre de dezvoltare website. Echipa noastră de experți în web design și optimizare SEO poate transforma viziunea ta în realitate și poate aduce site-ul tău la un nivel superior.

Alege să lucrezi cu Obține Clienți și beneficiază de un design web care să te diferențieze de concurență și să ofere o experiență plăcută și memorabilă utilizatorilor. Contactează-ne astăzi pentru a discuta despre proiectul tău și pentru a primi o ofertă personalizată pentru serviciile noastre de dezvoltare website. Împreună, putem construi un site de succes care să sporească vizibilitatea și performanța afacerii tale online. Hai să facem echipă și să aducem viziunea ta la viață!

Vinde mai mult organic

Citește GRATUIT Ghidul Obține Clienți pentru SEO în 2022

Coș
Pentru a-ți oferi o experiență mai bună folosim Cookie-uri!
Start typing to see products you are looking for.