Cum să folosești Google Search Console pentru a-ți analiza site-ul

10 Minute

Cum să folosești Google Search Console pentru a-ți analiza site-ul

Cu toții iubim Google-ul, deoarece a devenit parte din viața noastră zilnică. Însă acest motor de căutare are funcții care ne pot ajuta în diverse aspecte, mai mult decât ai crede, chiar și în analiza precisă a site-urilor pe care le administrăm.

Dacă ești un proprietar de site sau un webmaster, cu siguranță îți dorești să obții o vizibilitate maximă în rezultatele motoarelor de căutare. Google Search Console este o unealtă esențială pentru a înțelege cum este perceput site-ul tău de către motorul de căutare și pentru a identifica oportunitățile de îmbunătățire. În acest articol, te voi ghida pas cu pas pentru a configura și utiliza Google Search Console într-un mod eficient, astfel încât să poți obține cele mai bune rezultate pentru site-ul tău.

Configurarea și adăugarea site-ului în Google Search Console

Pas cu pas: Cum să adaugi site-ul tău în Google Search Console

Primul pas esențial pentru a începe analiza site-ului tău este să adaugi site-ul în Google Search Console. Iată cum poți face acest lucru:

 • Accesează Google Search Console – Începe prin a accesa Google Search Console pe site-ul oficial, https://search.google.com/search-console.
 • Loghează-te în contul Google – Asigură-te că ești logat în contul Google asociat cu site-ul tău.
 • Adaugă proprietatea site-ului – Apasă pe butonul “Adaugă proprietate” și introdu adresa URL completă a site-ului tău (de exemplu, https://www.danibrum.ro).
 • Verifică deținerea site-ului – Există mai multe metode pentru a verifica că deții site-ul adăugat. Ai posibilitatea să alegi metoda cea mai potrivită pentru tine. Dacă ai acces la codul site-ului, poți alege verificarea prin adăugarea unui fișier HTML special sau prin adăugarea unui tag de meta în secțiunea head a paginilor tale. De asemenea, poți opta pentru verificarea prin setarea unui record DNS sau chiar prin intermediul contului tău de Google Analytics, dacă site-ul este deja asociat cu acel cont.

Cum să monitorizezi statutul de indexare a paginilor tale

După ce ai adăugat site-ul în Google Search Console și l-ai verificat cu succes, poți accesa informații valoroase legate de indexarea paginilor tale în motoarele de căutare.

Un aspect important pe care trebuie să îl urmărești este indexarea paginilor tale. Google Search Console îți va arăta câte pagini din site-ul tău au fost indexate de către motorul de căutare. Aici poți observa dacă există pagini care nu sunt indexate, ceea ce ar putea indica o problemă cu acele pagini.

De asemenea, poți urmări evoluția în timp a indexării paginilor tale și poți observa schimbările după ce ai făcut modificări pe site. Aceasta îți oferă un feedback valoros cu privire la modul în care Google interpretează conținutul și structura site-ului tău.

Utilizarea datelor din Search Console pentru a îmbunătăți structura și navigația site-ului tău

Datele oferite de Google Search Console te pot ajuta să îți optimizezi site-ul într-un mod mai precis și să îmbunătățești experiența utilizatorilor. După ce ai verificat indexarea paginilor tale, poți accesa informații despre performanța cuvintelor cheie, paginilor care generează cel mai mult trafic și site-urile care fac link către tine.

Aceste date te pot ghida în luarea deciziilor legate de structura site-ului, conținutul și navigația acestuia. Poți identifica pagini care au performanțe slabe și să le optimizezi pentru a crește vizibilitatea în rezultatele de căutare. De asemenea, poți descoperi cuvinte cheie relevante pentru afacerea ta și să le integrezi strategic în conținutul site-ului.

PRO TIP: Pentru mai multe informații despre utilizarea datelor din Search Console, citește și articolul despre cum să analizezi SEO-ul site-ului tău.

Monitorizarea performanțelor site-ului și identificarea oportunităților de îmbunătățire

După ce ai configurat site-ul tău în Google Search Console și ai început să aduni date relevante despre indexarea paginilor tale, este momentul să treci la monitorizarea performanțelor generale ale site-ului tău și să identifici oportunitățile de îmbunătățire.

Analiza datelor de trafic și de căutare în Google Search Console

Un aspect esențial în analiza site-ului tău este înțelegerea datelor de trafic și de căutare oferite de Google Search Console. Aici vei găsi informații valoroase despre câte vizite primește site-ul tău, cât timp petrec vizitatorii pe pagini, câte pagini vizitează în medie, și multe altele. Aceste date te pot ajuta să identifici tendințele de trafic și să evaluezi modul în care utilizatorii interacționează cu conținutul tău.

Cum să interpretezi rapoartele de performanță și să înțelegi metricile cheie

La prima vedere, datele din Google Search Console pot părea copleșitoare. De aceea, este important să știi cum să interpretezi corect rapoartele de performanță și să înțelegi metricile cheie. De exemplu, poți urmări metrici precum numărul de clicuri, CTR (Click-Through Rate), și poziția medie în rezultatele căutării. Aceste informații te pot ajuta să evaluezi eficiența cuvintelor cheie și a paginilor existente și să iei decizii informate în ceea ce privește optimizarea site-ului tău.

Tips & tricks pentru interpretarea datelor din Google Search Console:

 • Definește obiectivele tale: Înainte de a analiza rapoartele, stabilește obiectivele și KPI-urile (Key Performance Indicators) pe care dorești să le urmărești. Acestea pot fi, de exemplu, creșterea traficului organic, îmbunătățirea pozițiilor în rezultatele căutării sau creșterea CTR-ului.
 • Focalizează-te pe metricile relevante: Concentrează-te pe metricile care sunt relevante pentru obiectivele tale. De exemplu, dacă îți dorești să îmbunătățești vizibilitatea site-ului tău, analizează rapoartele referitoare la impresiile și pozițiile medii în rezultatele căutării.
 • Analizează tendințele de trafic: Privește în perspectivă evoluția traficului site-ului tău într-un anumit interval de timp. Identifică perioadele de creștere sau descreștere a traficului și caută să înțelegi ce evenimente sau schimbări au putut influența aceste tendințe.
 • Compară performanțele cu perioade anterioare: Compara performanțele actuale cu cele din perioade anterioare pentru a evalua progresul și evoluția site-ului tău. Acest lucru te poate ajuta să identifici ce strategii au funcționat și care trebuie ajustate.
 • Explorează datele demografice și geografice: Înțelegerea audienței tale este crucială pentru a adapta conținutul și strategiile de marketing. Explorează datele demografice și geografice din rapoartele de performanță pentru a cunoaște mai bine comportamentul utilizatorilor și preferințele lor.
 • Investighează cuvintele cheie relevante: Analizează rapoartele referitoare la cuvintele cheie pentru a înțelege care dintre ele atrag cel mai mult trafic și generează cele mai bune rezultate. Folosește aceste informații pentru a optimiza conținutul existent sau pentru a dezvolta strategii noi de conținut.
 • Acționează în funcție de date: Datele din rapoartele de performanță nu sunt doar informații, ci și o bază pentru luarea deciziilor. Folosește informațiile obținute pentru a-ți îmbunătăți strategiile de marketing și pentru a lua măsuri concrete pentru optimizarea site-ului tău.
 • Fii răbdător și constant: Interpretarea datelor din Google Search Console necesită timp și răbdare, iar rezultatele nu vin peste noapte. Fii consecvent în monitorizarea și analiza performanțelor site-ului tău și ajustează strategiile pe măsură ce obții noi date și informații.

Identificarea cuvintelor cheie cu potențial pentru îmbunătățirea poziției în rezultatele căutării

O altă oportunitate de îmbunătățire a site-ului tău este identificarea cuvintelor cheie cu potențial mare de a-ți crește poziția în rezultatele căutării. Prin analiza datelor de căutare, poți descoperi ce termeni de căutare au generat cele mai multe clicuri către site-ul tău și care dintre ele ar putea beneficia de o optimizare suplimentară. Înțelegerea preferințelor și a comportamentului utilizatorilor te poate ghida în dezvoltarea unui conținut mai relevant și atractiv, care să își atingă cu succes audiența țintă.

Tips & tricks pentru utilizarea cuvintelor cheie în site-ul tău:

 • Cercetează cuvintele cheie relevante: Începe prin a identifica cuvintele cheie relevante pentru industria ta și pentru conținutul site-ului tău. Pe lângă Google Search Console, poți folosi diverse instrumente de cercetare a cuvintelor cheie, cum ar fi Google Keyword Planner.
 • Prioritizează cuvintele cheie cuvinte cheie principale și cuvinte cheie long-tail: Cuvintele cheie principale sunt cele mai importante și generice cuvinte legate de activitatea ta (de exemplu, “design web” pentru o agenție de web design). În același timp, nu neglija cuvintele cheie long-tail, care sunt mai specifice și mai puțin competitive (de exemplu, “servicii de design web pentru afaceri locale în Iași”). Acestea pot atrage trafic mai puțin, dar au o rată de conversie mai mare.
 • Integrează cuvintele cheie în conținut: Asigură-te că cuvintele cheie relevante apar în mod natural și coerent în conținutul site-ului tău, inclusiv în titluri, subtitluri, textul principal și în tag-urile meta (meta-title și meta-description).
 • Optimizarea pentru SEO on-page: Asigură-te că site-ul tău este optimizat pentru SEO on-page, adică respectă principiile de structură a paginilor, utilizare a cuvintelor cheie, tag-uri H1, H2, etc., URL-uri relevante și meta-descrieri atrăgătoare.
 • Creează conținut de calitate: Conținutul de calitate, relevant și bine scris va atrage natural cuvintele cheie relevante și va îmbunătăți vizibilitatea site-ului tău în căutările organice.
 • Actualizează și optimizează constant: Monitorizează performanța cuvintelor cheie în timp și ajustează strategia în funcție de rezultate. Căutările și preferințele utilizatorilor se pot schimba, deci este important să rămâi mereu în pas cu aceste schimbări.
 • Urmează ghidurile și politicile Google: Respectarea ghidurilor și politicilor de la Google Search Console te va ajuta să eviți penalizările și să îți optimizezi site-ul în conformitate cu practicile recomandate de către motorul de căutare.
 • Monitorizează concurența: Analizează și monitorizează cuvintele cheie pe care concurența ta le utilizează în strategia lor de marketing. Acest lucru te poate ajuta să identifici noi oportunități de cuvinte cheie și să te diferențiezi în piață.

Crawl errors și optimizarea pentru motoarele de căutare

Un alt aspect crucial în analiza site-ului tău este monitorizarea crawl errors, adică erorile pe care motoarele de căutare le întâlnesc atunci când explorează și indexează paginile tale. Google Search Console îți va arăta dacă există probleme de indexare, pagini indisponibile sau erori de redirecționare. Identificarea și remedierea acestor erori sunt esențiale pentru asigurarea unei indexări eficiente a conținutului tău și pentru îmbunătățirea vizibilității în rezultatele căutării.

Cum să identifici și să rezolvi erorile de crawl și problemele de indexare

Identificarea și rezolvarea erorilor de crawl pot fi realizate cu ajutorul funcțiilor de raportare din Google Search Console. Prin analizarea rapoartelor, poți afla ce pagini au probleme și să iei măsuri corespunzătoare pentru a le remedia. Dacă descoperi pagini cu erori, asigură-te că URL-urile sunt corecte și că paginile sunt accesibile pentru motoarele de căutare. De asemenea, poți verifica setările de redirecționare și să te asiguri că nu există erori de server care să afecteze indexarea paginilor tale.

Utilizarea datelor din Search Console pentru a îmbunătăți structura și navigația site-ului tău

În final, datele oferite de Google Search Console te pot ghida în îmbunătățirea structurii și navigației site-ului tău. Poți identifica pagini cu performanțe slabe și să le optimizezi pentru a crește vizibilitatea în rezultatele căutării. De asemenea, poți analiza comportamentul utilizatorilor pe site și să îmbunătățești experiența lor de navigare prin ajustarea structurii și organizarea conținutului.

Ești pregătit să folosești Google pentru mai mult decât zona de search?

Google Search Console este o unealtă puternică și indispensabilă pentru orice proprietar de site sau marketer care dorește să își optimizeze conținutul și să îmbunătățească performanța în căutările organice. De la monitorizarea datelor de trafic și până la identificarea cuvintelor cheie relevante, această platformă oferă o mulțime de informații valoroase pentru a-ți înțelege publicul țintă și a-ți îmbunătăți strategia de marketing.

Prin utilizarea cu încredere a Google Search Console, poți aduce îmbunătățiri semnificative site-ului tău, optimizând structura și navigația pentru o experiență mai plăcută și relevantă pentru utilizatori. De asemenea, poți descoperi oportunități de optimizare, ajustând conținutul și strategia ta de cuvinte cheie pentru a atrage potențiali clienți și a obține un avantaj competitiv în mediul online.

Vrei să obținem clienți împreună?

Dacă simți că ai nevoie de expertiză și suport pentru a valorifica pe deplin potențialul Google Search Console și pentru a obține rezultate de top în marketingul digital, nu ezita să ne contactezi! La Obține Clienți, suntem o echipă dedicată de specialiști în marketing digital și suntem pregătiți să te ajutăm să-ți atingi obiectivele și să-ți dezvolți afacerea în mediul online.

Profită de avantajele oferite de tehnologie și expertiza noastră pentru a obține rezultate remarcabile și a-ți crește vizibilitatea și succesul în mediul digital. Contactează-ne acum pentru consultanță personalizată și pentru a descoperi cum putem construi împreună o prezență online puternică și atrăgătoare pentru afacerea ta!

Apelează la serviciile Obține Clienți și pregătește-te să atingi noi culmi de succes în marketingul digital!

Vinde mai mult organic

Citește GRATUIT Ghidul Obține Clienți pentru SEO în 2022

Coș
Pentru a-ți oferi o experiență mai bună folosim Cookie-uri!
Start typing to see products you are looking for.