Cum să construiești o campanie de email marketing eficientă

10 Minute

Cum să construiești o campanie de email marketing eficientă

Email marketing-ul rămâne una dintre cele mai puternice și eficiente tactici de promovare în mediul digital. Cu toate noutățile din tehnologie și apariția unor noi canale de marketing, emailul continuă să fie unul dintre cele mai directe și personale moduri de a ajunge la publicul tău. Construirea unei campanii de email marketing eficiente poate aduce multiple beneficii, de la creșterea vânzărilor și fidelizarea clienților până la crearea unei comunități loiale în jurul brandului tău.

Însă, pentru a obține rezultatele dorite, este esențial să abordezi această strategie cu atenție și să te concentrezi pe elementele cheie care pot face diferența. În acest articol, vom explora pașii esențiali pentru construirea unei campanii de email marketing eficiente, de la planificarea și segmentarea corectă a listei de abonați până la crearea conținutului valoros și măsurarea performanței campaniei. Indiferent dacă ești la început de drum sau vrei să îmbunătățești campaniile deja existente, următoarele sfaturi te vor ajuta să-ți maximizezi impactul și să obții rezultate remarcabile din investiția în email marketing.

Crearea unei liste de abonați și obținerea consimțământului

Crearea unei liste de abonați și obținerea consimțământului sunt primii pași esențiali în construirea unei campanii de email marketing eficiente și etice. O listă de abonați bine construită constă din persoane care sunt interesate de brandul tău, produsele sau serviciile oferite și au acordat consimțământul să primească comunicări prin email.

Metode de atragere a abonaților în lista ta de emailuri

Iată câteva strategii pentru a-ți construi o listă de abonați valoroasă:

 • Crearea unui formular de înregistrare pe site-ul tău: Plasează un formular de înregistrare vizibil pe site-ul tău, unde vizitatorii să poată să-și lase adresa de email pentru a primi noutăți și oferte speciale.
 • Oferte și conținut de valoare: Oferă un stimulent pentru a încuraja utilizatorii să se aboneze la newsletter-ul tău, cum ar fi un voucher de reducere sau un ebook cu informații relevante.
 • Campanii de lead magnet: Realizează campanii speciale de lead magnet pentru a atrage noi abonați, oferind conținut exclusiv, cum ar fi ghiduri, tutoriale sau accese la evenimente.
 • Integrează formulare de înregistrare pe rețelele sociale: Adaugă formulare de înregistrare pe paginile de social media pentru a captura mai mulți abonați.
 • Contests și giveaway-uri: Organizează concursuri și giveaway-uri în care participanții să își lase adresa de email pentru a participa.
 • Utilizează landing pages: Creează landing pages personalizate cu informații atractive despre beneficiile de a se abona la newsletter-ul tău.

Obținerea consimțământului este o obligație legală și etică în email marketing. Asigură-te că abonații au optat activ pentru a primi comunicările tale și oferă-le întotdeauna posibilitatea de a se dezabona ușor și rapid dacă doresc să nu mai primească mesajele tale. Respectarea regulilor de consimțământ și transparența în privința datelor colectate vor contribui la construirea unei liste de abonați de calitate, care să interacționeze și să răspundă pozitiv la campaniile tale de email marketing.

Segmentarea publicului și personalizarea conținutului

Segmentarea publicului și personalizarea conținutului sunt două strategii-cheie pentru construirea unei campanii de email marketing eficiente și relevante. Prin segmentarea publicului, împarți lista de abonați în categorii distincte pe baza unor criterii relevante, cum ar fi interese, comportamente de cumpărare, locație geografică sau alte date demografice. Acest proces permite adresarea mesajelor către grupuri specifice de utilizatori cu caracteristici comune, ceea ce crește șansele ca mesajele să fie relevante și să capteze atenția destinatarilor.

Iată câteva modalități de segmentare a publicului:

 • Istoricul de cumpărături: Segmentează abonații în funcție de produsele sau categoriile de produse pe care le-au achiziționat anterior. Acest lucru îți permite să le trimiți oferte personalizate pentru produsele pe care le-au arătat deja interes.
 • Interese și preferințe: Analizează interacțiunile și comportamentele utilizatorilor pe site-ul tău sau în campaniile anterioare și segmentează-i în funcție de interesele și preferințele lor.
 • Ciclul de viață al clienților: Implică abonații în funcție de etapa în care se află în ciclul de viață al clienților, cum ar fi abonați noi, clienți fideli sau clienți inactivi.
 • Locație geografică: Segmentează publicul în funcție de locația geografică pentru a livra conținut relevant pentru diferite regiuni sau pentru a promova evenimente locale.

Personalizarea conținutului este o altă componentă esențială a unei campanii de email marketing de succes. Utilizează datele colectate despre fiecare segment al publicului pentru a livra conținut personalizat și relevant pentru fiecare abonat. Acest lucru poate include numele destinatarului în mesaj, oferirea de oferte personalizate și recomandări de produse în funcție de istoricul de cumpărături sau interesele lor.

Personalizarea conținutului și segmentarea publicului conduc la o mai mare implicare a destinatarilor, o rată mai mare de deschidere și clic, precum și o creștere a ratelor de conversie. Prin livrarea unui conținut relevant și adaptat nevoilor și preferințelor fiecărui abonat, construiești o relație mai solidă cu publicul tău și îi motivezi să rămână angajați și interesați de brandul tău pe termen lung.

Cum să utilizezi automatizarea pentru a livra conținut relevant în funcție de interesele abonaților

Utilizarea automatizării în campaniile de email marketing poate transforma experiența abonaților și poate livra conținut relevant în funcție de interesele și comportamentele lor. Prin intermediul unor instrumente avansate de automatizare, poți crea campanii personalizate și adaptate pentru fiecare segment al publicului tău, fără a implica eforturi manuale suplimentare. Iată cum poți utiliza automatizarea pentru a livra conținut relevant abonaților:

 • Setează campanii de trigger: Automatizează mesajele pentru a fi livrate în momente cheie, în funcție de comportamentul abonaților. Poți configura campanii de trigger pentru acțiuni precum abonarea la newsletter, cumpărarea unui produs, abandonarea coșului de cumpărături sau participarea la anumite evenimente. De exemplu, dacă un abonat a cumpărat un produs dintr-o anumită categorie, poți automatiza trimiterea de recomandări de produse similare pentru a-i menține interesul.
 • Personalizează conținutul dinamic: Utilizează automatizarea pentru a personaliza conținutul mesajelor în funcție de datele colectate despre fiecare abonat. În loc să creezi manual mai multe variante de mesaje, poți folosi conținutul dinamic pentru a adapta automat mesajele pentru fiecare destinatar. Astfel, poți livra oferte specifice, recomandări de produse sau informații relevante în funcție de interesele sau istoricul de cumpărături al fiecărui abonat.
 • Implementează campanii de lead nurturing: Folosește automatizarea pentru a livra conținut educațional și informativ pentru abonați, care se află în fazele incipiente ale procesului de cumpărare. Prin trimiterea de articole, ghiduri sau studii de caz relevante, îi poți ajuta să înțeleagă mai bine nevoile lor și să avanseze în procesul de decizie de cumpărare.
 • Realizează campanii de re-engagement: Automatizează mesaje personalizate pentru abonații inactivi sau care nu au interacționat cu campaniile tale de email de o perioadă de timp. Poți încuraja reangajarea lor prin oferte speciale, cupoane de reducere sau conținut exclusiv.
 • Apreciază și mulțumește clienților: Folosește automatizarea pentru a trimite mesaje de mulțumire și apreciere către clienții existenți, fie că este vorba de un mesaj de “Mulțumim pentru cumpărătură!” sau un cadou sub formă de voucher de reducere pentru următoarea achiziție.

Automatizarea în email marketing îți permite să economisești timp și să optimizezi experiența abonaților prin livrarea unui conținut relevant și personalizat. Prin configurarea corectă a campaniilor de automatizare și utilizarea conținutului dinamic, poți dezvolta relații mai strânse cu publicul tău, creșterea fidelizarea clienților și îmbunătăți randamentul campaniilor tale de email marketing.

Campanii de emailuri esențiale în eCommerce

Utilizarea unui email checklist și crearea de emailuri automate pentru diverse momente cheie ale interacțiunii clienților cu brandul reprezintă un aspect crucial al unei strategii eficiente de email marketing. Aceste emailuri ajută la construirea și menținerea unei relații strânse cu clienții, îmbunătățind experiența lor și creșterea fidelizării. Iată o listă de emailuri automate importante pentru un brand, precum și informații despre conținutul lor:

 • Email de Bun venit: Acest email este primul mesaj pe care clienții îl primesc după ce se abonează la newsletterul brandului sau după ce se înregistrează pe site. Emailul de Bun venit ar trebui să fie personalizat și să ofere un mesaj cald de întâmpinare, mulțumindu-le pentru abonare și prezentând beneficiile pe care le vor avea în calitate de abonați.
 • Email de Abandonare a Coșului: Acest email este trimis automat către clienții care au adăugat produse în coșul de cumpărături, dar nu au finalizat achiziția. Scopul acestui email este de a-i reaminti pe clienți despre produsele pe care le-au selectat și de a-i motiva să finalizeze achiziția. Poți oferi, de asemenea, un cod de reducere sau o ofertă specială pentru a-i încuraja să se întoarcă și să finalizeze comanda.
 • Email de Post-Cumpărare: După ce un client a făcut o achiziție, trimite un email de confirmare și mulțumire pentru comandă. Acest email poate conține detalii despre comanda efectuată, informații de urmărire a coletului și un mesaj de apreciere pentru alegerea brandului tău.
 • Email pentru Clienții care Revin: Utilizează automatizarea pentru a trimite emailuri personalizate către clienții fideli, care au făcut mai multe achiziții. Poți oferi reduceri sau promoții speciale pentru a-i recompensa și a-i încuraja să continue să cumpere de la brandul tău.
 • Email pentru Clienții VIP: Identifică și răsplătește clienții cei mai loiali cu un email special pentru clienții VIP. Aceste emailuri pot conține oferte exclusive, acces la evenimente sau servicii personalizate, ceea ce poate consolida relația cu acești clienți importanți.
 • Email de Anunț Înapoi în Stoc: Dacă un produs a fost epuizat, poți folosi automatizarea pentru a trimite un email către clienții care și-au exprimat interesul pentru acest produs, anunțându-i că acesta este din nou disponibil.
 • Email de Recenzii de Produs: Solicită clienților să lase recenzii pentru produsele pe care le-au achiziționat prin intermediul unui email automatizat. Recenziile pozitive pot influența deciziile altor clienți și pot consolida încrederea în brandul tău.
 • Email cu Chestionar sau Feedback: Trimite un email automatizat pentru a solicita feedback de la clienți cu privire la experiența lor de cumpărare și cu privire la produsele și serviciile oferite. Această informație poate fi valoroasă pentru a îmbunătăți experiența clienților și a identifica posibilele îmbunătățiri.

Toate aceste tipuri de emailuri automate pot fi personalizate în funcție de segmentul de public țintă și pot fi integrate în strategia de marketing a brandului pentru a menține o comunicare constantă și valoroasă cu clienții. Prin utilizarea automatizării, brandul tău poate oferi o experiență personalizată și eficientă pentru clienți, ceea ce poate duce la o creștere a loialității și a conversiilor.

Ghid de Redactare a unui Newsletter Eficient

Un newsletter bine conceput și livrat corespunzător poate fi un instrument valoros pentru a menține o comunicare constantă și eficientă cu audiența ta. Iată câteva strategii esențiale pentru a redacta un newsletter de succes:

 • Menține un echilibru sănătos între conținutul și emailurile promoționale. Începe cu o rată de 50:50 și ajustează în funcție de datele obținute.
 • Fii consecvent în trimiterea emailurilor de conținut și promoționale. Pentru o bază de abonați mai mică de 20.000, trimite până la 10 emailuri pe lună; pentru o bază de abonați mai mare de 20.000, trimite mai mult de 10 emailuri lunar. Nu te teme să trimiți prea multe emailuri, dar asigură-te că sunt captivante și interesante.
 • Pentru a maximiza profitul din emailuri, găsește numărul maxim de emailuri pe care le poți trimite. Începe încet și crește gradual, bazându-te pe datele obținute.
 • Utilizează un calendar de conținut și creează emailuri cu 2-4 săptămâni înainte de trimitere. Acest lucru te va ajuta să fii consecvent, organizat și sincronizat cu celelalte canale de marketing.
 • Menține o rată de deschidere a emailurilor de cel puțin 20%. Dacă scade sub acest prag, segmentează-ți emailurile către audiențe mai angajate.
 • Menține o rată de click-uri de aproximativ 2-5%. Dacă vinzi constant și ai o bază mare de abonați, este de așteptat să ai o rată de click-uri mai mică; cu toate acestea, magazinul tău poate rămâne profitabil.
 • Trimite newsletterele la orele în care obții cel mai mare venit (verifică datele din Google Analytics). Poți folosi și funcția “Smart Send”.
 • Trimite întotdeauna un email suplimentar persoanelor care nu au deschis primul email. Schimbă subiectul, dar menține același conținut și așteaptă între 2 și 7 zile înainte de a trimite acest email.
 • Dacă ai o bază de abonați foarte mare (de exemplu, peste 50.000), folosește funcția “Smart Sending” ca măsură de precauție pentru a evita trimiterea prea multor emailuri într-un interval scurt de timp, deoarece acest lucru ar putea duce la marcarea emailurilor ca spam.

Păstrându-te fidel acestor strategii și folosind datele și feedback-ul primit de la abonați, vei reuși să creezi un newsletter eficient, care va angaja și păstra audiența ta loială și conectată la brandul tău. Fii mereu deschis să îmbunătățești și să ajustezi conținutul și strategia în funcție de nevoile și preferințele abonaților tăi.

Asigură-te că emailurile tale sunt deschise de către destinatari

Dacă emailurile tale nu atrag interesul celor care le primesc, atunci se pot dovedi a fi ineficiente, sau, chiar mai rău, enervante. Există totuși câteva trucuri pe care le poți utiliza pentru a face ca emailurile tale să fie deschise de cât mai multe persoane.

Tips & tricks pentru emailuri care vor fi deschise:

 • Subiect atractiv: Scrie un subiect captivant și concis care să stârnească curiozitatea și să ofere o privire asupra conținutului emailului.
 • Personalizează: Utilizează numele destinatarului în salut pentru a crea o conexiune mai puternică cu cititorul.
 • Menține-te concis: Fii laconic și exprimă-te clar și direct. Evită emailurile prea lungi care pot determina destinatarii să le ignore.
 • Utilizează emoji-uri strategic: Emoji-urile pot adăuga o notă de umor sau expresivitate subiectului, dar folosește-le cu moderație.
 • Creează un design atractiv: Un aspect vizual plăcut și bine structurat va determina destinatarii să exploreze conținutul emailului.
 • Adaugă un call-to-action clar: Asigură-te că există un CTA (chemare la acțiune) evident și bine plasat, care îndeamnă destinatarii să acționeze.
 • Testează subiecte alternative: Experimentează cu diferite subiecte pentru a descoperi ce funcționează cel mai bine pentru audiența ta.
 • Livrează conținut valoros: Oferă beneficii reale destinatarilor și asigură-te că emailul tău oferă valoare adăugată.
 • Stabilește așteptări clare: Spune-le destinatarilor ce pot aștepta să găsească în email și cum îi poate ajuta.
 • Evită cuvinte cheie de spam: Ai grijă să nu folosești cuvinte sau fraze care pot declanșa filtrele de spam.
 • Trimite la ore potrivite: Identifică momentele optime pentru trimiterea emailurilor în funcție de obiceiurile de consum ale audienței tale.
 • Optimizează pentru mobil: Asigură-te că designul și conținutul emailului se afișează corect pe dispozitivele mobile.
 • Monitorizează performanța: Urmează ratele de deschidere și ratele de click pentru a evalua eficacitatea strategiilor tale și pentru a face ajustări.
 • Actualizează lista de abonați: Elimină adresele de email inactive și menține lista de abonați actualizată pentru a îmbunătăți performanța campaniilor tale.
 • Trimite emailuri relevante și personalizate: Segmentează-ți lista de abonați în funcție de interese și preferințe și personalizează conținutul pentru fiecare grup.

Obține Clienți cu ajutorul emailurilor

În concluzie, construirea unei campanii de email marketing eficientă este o abordare strategică și atent planificată, care poate aduce rezultate semnificative pentru afacerea ta. Începând cu construirea unei liste de abonați de calitate și obținerea consimțământului acestora, până la segmentarea publicului, personalizarea conținutului și utilizarea automatizării, fiecare pas contribuie la succesul campaniei tale. 

Fii autentic, furnizează conținut valoros și menține o relație constantă cu audiența ta prin intermediul emailurilor. Testează, ajustează și optimizează în funcție de rezultatele obținute pentru a asigura creșterea continuă a performanței campaniei tale de email marketing. Cu o strategie bine pusă la punct și cu o atenție deosebită acordată nevoilor și intereselor destinatarilor, vei construi o legătură puternică cu publicul tău și vei aduce succes afacerii tale prin intermediul campaniilor de email marketing eficiente.

Pentru o strategie de email marketing profesională, apelează la serviciile agenției noastre și hai să discutăm mai multe despre obiectivele tale.

Vinde mai mult organic

Citește GRATUIT Ghidul Obține Clienți pentru SEO în 2022

Coș
Pentru a-ți oferi o experiență mai bună folosim Cookie-uri!
Start typing to see products you are looking for.