7 strategii eficiente de promovare pe rețelele de social media (2023)

10 Minute

7 strategii eficiente de promovare pe rețelele de social media (2023)

Acest ghid nu este unul definitiv, pentru că dacă există ceva care se mișcă mai repede decât viteza luminii, atunci doar tendințele de pe rețelele sociale se pot încadra în această categorie. Astfel, recomandările noastre s-ar putea să nu mai fie valabile peste ceva timp, însă, ce putem spune sigur, este că în momentul de față, strategiile prezentate mai jos sunt testate și dovedite. Iată o listă cu toate trucurile pe care social media managerii le folosesc (cel puțin anul acesta) pentru a obține succesul pe rețelele sociale.

 1. Aspiră către autenticitate

Într-o lume digitală plină de zgomot și conținut generic, autenticitatea este unul dintre cele mai valoroase atuuri pe care o marcă le poate deține. Atunci când aspiri către autenticitate în strategia ta de social media, creezi o legătură puternică cu publicul tău și îi arăți că în spatele brandului există oameni reali, cu valori și pasiuni. Autenticitatea încurajează conexiuni autentice cu clienții și urmăritorii tăi, generând încredere și fidelitate. 

În acest context, îți poți împărtăși povestea, valorile și misiunea brandului într-un mod transparent și sincer. Astfel, publicul se va simți mai aproape de tine și va avea mai multe motive să interacționeze cu conținutul tău și să devină ambasador al brandului. În fiecare postare, arată-ți autenticitatea prin exprimarea unui ton autentic și prin prezentarea experiențelor reale ale clienților. Această abordare va ajuta la construirea unei comunități puternice în jurul brandului tău, care să împărtășească valorile și pasiunea ta.

Tips & tricks pentru a fi mai autentic pe social media:

 • Arată-te în spatele scenei: Împărtășește cu publicul tău momente din culisele business-ului tău, cum ar fi procesul de producție, munca în echipă sau activitățile din birou. Aceste postări personale și autentice vor adăuga o notă umană brandului tău.
 • Folosește storytelling: Spune-ți povestea și a brandului tău într-un mod captivant și autentic. Înlocuiește vorbirea comercială cu povestiri personale care să evidențieze valorile și viziunea brandului tău.
 • Fii transparent: Comunică deschis cu publicul tău și răspunde sincer la întrebările și feedback-ul primit. Transparența construiește încredere și arată că ești dispus să intri în dialog cu clienții tăi.
 • Evită limbajul corporatist: Folosește un limbaj accesibil și prietenos în comunicarea ta pe social media. Evită jargonul sau termenii tehnici greu de înțeles și alege un ton conversațional.
 • Interacționează cu urmăritorii tăi: Răspunde la comentarii, mesaje private și întrebări într-un mod prompt și autentic. Implicarea ta activă în conversații demonstrează că îți pasă de comunitatea ta online.
 • Apelează la user-generated content: Încurajează urmăritorii să-și împărtășească experiențele cu produsele tale prin postarea de fotografii sau videoclipuri. Astfel, vei adăuga un element autentic și diversificat conținutului tău.
 • Fii autentic și în erori: Dacă apar greșeli sau probleme, recunoaște-le și oferă soluții sau reparații. Nimeni nu este perfect, iar abordarea sinceră în fața unor situații dificile va fi apreciată de urmăritorii tăi.
 • Implică-ți angajații: Încurajează-ți angajații să participe la comunicarea pe social media și să împărtășească perspective personale sau experiențe de lucru. Astfel, vei demonstra că echipa ta este dedicată și pasionată de ceea ce face.
 • Fii consecvent: Păstrează-ți autenticitatea în toate postările și în toate interacțiunile cu publicul tău. Construirea unei voci și a unei identități consistente va consolida reputația autentică a brandului tău pe social media.
 1. Folosește rețelele favorite ale comunității tale

Una dintre cele mai importante strategii pentru a fi autentic pe social media este să te concentrezi pe rețelele preferate ale comunității tale. Nu este necesar să fii prezent pe toate platformele de socializare, ci alege cu înțelepciune acele rețele sociale unde urmăritorii tăi sunt cei mai activi și interacționează cu brandul tău. De exemplu, dacă publicul tău țintă este format în principal din tineri, este posibil să te concentrezi mai mult pe Instagram și TikTok, deoarece aceste platforme sunt foarte populare în rândul acestei categorii de vârstă.

Folosind rețelele preferate de comunitatea ta, vei avea ocazia să interacționezi mai eficient cu urmăritorii tăi și să te adaptezi la stilul și preferințele lor. Cunoscând bine platformele pe care activezi, vei putea crea conținut mai relevant și captivant, care să genereze o conexiune mai profundă cu publicul tău.

În plus, alegând rețelele sociale potrivite, vei economisi timp și resurse, concentrându-te pe canalele care aduc cel mai bun rezultat pentru afacerea ta. În final, vei construi o comunitate mai puternică și mai implicată, iar mesajele tale autentice vor avea un impact mai semnificativ.

Iată o listă cu câteva platforme de socializare populare și publicurile specifice acestora:

 • Facebook: Public general, cu o varietate largă de vârste și interese.

Instagram: În special utilizatori tineri și activi, cu accent pe conținut vizual și estetic.

 • Twitter: Public diversificat, dar cu o concentrare mai mare pe știri, discuții și subiecte de actualitate.
 • LinkedIn: Profesioniști, antreprenori, oameni de afaceri și cei interesați de networking și dezvoltare profesională.
 • TikTok: Utilizatori tineri, în special adolescenți și tineri adulți, cu accent pe conținut video scurt și amuzant.
 • Pinterest: Mai ales femei, cu interese în modă, frumusețe, decorațiuni interioare, gătit și stil de viață.
 • YouTube: Public diversificat, dar cu o predominanță a utilizatorilor care caută conținut video educațional, de divertisment sau de învățare.
 1. Păstrează-ți audiența în prim plan

Atunci când promovezi pe social media, este esențial să păstrezi întotdeauna audiența ta în prim plan. Înțelegerea nevoilor, dorințelor și comportamentului publicului tău te va ajuta să livrezi conținut relevant și să construiești o conexiune autentică cu urmăritorii tăi. 

Tips & tricks pentru a păstra audiența în prim plan:

 • Realizează cercetări despre public: Efectuează sondaje, studiază feedback-ul și analizează datele demografice pentru a înțelege mai bine cine sunt urmăritorii tăi și ce îi interesează cel mai mult.
 • Personalizează conținutul: Folosește datele culese pentru a crea conținut personalizat și relevant pentru diferite segmente ale audienței tale. Astfel, vei demonstra că îi înțelegi pe urmăritorii tăi și le oferi exact ceea ce își doresc.
 • Fii autentic și uman: Oamenii apreciază autenticitatea, așa că evită limbajul corporatist și abordează-ți urmăritorii ca și cum ai vorbi cu prietenii tăi. Arată-le că ești o persoană reală și că îți pasă de ei.
 • Răspunde la comentarii și mesaje: Menține o comunicare bidirecțională cu audiența ta. Răspunde la întrebări, oferă suport și arată apreciere pentru feedback-ul primit.
 • Încurajează interacțiunea: Organizează concursuri, întrebări și sondaje pentru a-i implica pe urmăritori și a-i încuraja să interacționeze cu conținutul tău.
 • Monitorizează performanța: Urmează metricile și analizează rezultatele pentru a înțelege ce tip de conținut funcționează cel mai bine și ce îmbunătățiri poți aduce în viitor.

Păstrându-ți audiența în prim plan, vei construi o comunitate implicată și fidelă, ceea ce va contribui la creșterea succesului tău pe social media și la consolidarea afacerii tale.

 1. Utilizează cât mai multe materiale video

Utilizarea materialelor video este o strategie esențială în promovarea eficientă pe social media. Videoclipurile au o putere de impact semnificativă asupra audienței și oferă o modalitate captivantă de a comunica mesajele brandului tău. Iată câteva motive pentru care ar trebui să utilizezi cât mai multe materiale video în strategia ta de social media:

 • Mai atractiv și interactiv: Videoclipurile sunt mai atractive și captivante decât conținutul static. Ele permit utilizatorilor să interacționeze cu brandul tău și să se implice mai mult în conținutul pe care îl livrezi.
 • Crește implicarea și distribuirea: Videoclipurile au potențialul de a genera un nivel mai mare de implicare din partea urmăritorilor tăi. Oamenii sunt mai predispuși să distribuie videoclipuri interesante, ceea ce poate extinde raza de acțiune a conținutului tău și să aducă noi urmăritori către pagina ta de social media.
 • Construiește conexiuni emoționale: Cu ajutorul videoclipurilor, poți crea o legătură emoțională mai puternică cu publicul tău. Acestea permit să îți exprimi autenticitatea și valorile brandului tău, ceea ce contribuie la construirea încrederii și loialității clienților.
 • Demonstrează produsele și serviciile: Videoclipurile sunt o modalitate excelentă de a prezenta produsele sau serviciile tale în acțiune. Astfel, poți demonstra utilitatea și beneficiile oferite, sporind interesul și dorința de achiziție.
 • Optimizează algoritmul social media: Multe platforme de social media, cum ar fi Facebook și Instagram, încurajează utilizarea videoclipurilor, acordându-le prioritate în algoritm. Astfel, publicând mai multe materiale video, poți crește șansele ca conținutul tău să fie mai vizibil în feed-urile utilizatorilor.
 • Diversifică conținutul: Utilizând videoclipuri în mixul tău de conținut, poți diversifica experiența oferită audienței tale și să păstrezi interesul în permanență.

Asigură-te că videoclipurile tale sunt de înaltă calitate, relevante pentru publicul tău și că îți sprijină obiectivele de marketing. Cu o strategie bine gândită, materialele video pot deveni o unealtă puternică pentru a-ți promova afacerea și a dezvolta o comunitate activă pe social media.

 1. Pune în evidență produsul în acțiune

Punerea în evidență a produsului în acțiune prin intermediul conținutului de social media este o strategie eficientă pentru a atrage interesul și atenția publicului tău. Imaginile și videoclipurile care prezintă produsele în utilizare, în diferite scenarii sau situații reale, pot avea un impact puternic asupra audienței și pot influența decizia de cumpărare. 

Tips & tricks pentru a pune în valoare produsul în acțiune pe social media:

 • Tutoriale și demo-uri: Realizează videoclipuri sau postări care prezintă produsul într-un mod interactiv, explicând cum să îl folosești și ce beneficii oferă. Astfel, poți arăta publicului cum să-l integreze în viața lor și cum le poate rezolva problemele.
 • Fotografii de calitate: Investește în imagini profesionale care prezintă produsul în mod atractiv și detaliat. Asigură-te că fotografiile sunt clare și captivante pentru a atrage privirile utilizatorilor.
 • Conținut generat de utilizatori: Încurajează clienții să împărtășească fotografiile sau videoclipurile lor cu produsul tău în acțiune. Acest conținut generat de utilizatori este autentic și poate demonstra modul în care produsul tău este apreciat și utilizat în viața reală.
 • Clienți mulțumiți: Solicită feedback și testimoniale de la clienții mulțumiți care au experimentat beneficiile produsului tău. Postează aceste feedback-uri sub forma de citate sau videoclipuri scurte pentru a demonstra calitatea și eficiența produsului.
 • Contests și giveaway-uri: Organizează concursuri sau giveaway-uri în care participanții trebuie să utilizeze produsul și să împărtășească experiența lor. Aceste competiții pot atrage interesul și angajamentul publicului.
 • Realitatea augmentată: Dacă este posibil, explorează posibilitatea de a integra tehnologia de realitate augmentată (AR) în experiența social media a utilizatorilor. Acest lucru le va permite să vadă produsul în propria lor locație sau să experimenteze diferite variante, sporindu-le interesul și implicarea.
 1. Ia poziție

Alege să te implici în chestiuni sensibile care sunt în armonie cu valorile tale și care au sens pentru brandul tău. Ține cont că doar postarea pe rețelele sociale nu este suficientă. Activismul brandului tău ar trebui să aibă un impact asupra întregii afaceri. Este imperativ să depui eforturi pentru a susține cauzele pentru care te implici și să îți asumi acțiuni concrete în sprijinul acestora. Fii autentic în implicarea ta și demonstrează că valorile tale nu sunt doar cuvinte, ci sunt fundamentul acțiunilor și comportamentului întregii tale companii.

 1. Mută lumina reflectoarelor pe echipa ta

Unii dintre cei mai influenți susținători ai brandului tău sunt oamenii din spatele afacerii tale: angajații tăi. Să te bazezi pe advocacy-ul echipei ca parte a strategiei tale de social media este una dintre cele mai eficiente modalități de a amplifica conținutul, de a umaniza brandul și de a interacționa cu audiența ta.

Angajații pot fi adevărați ambasadori ai brandului tău, iar implicarea lor în promovarea conținutului și valorilor companiei poate aduce o dimensiune autentică și personală în comunicarea cu publicul. Ei pot împărtăși poveștile din culisele companiei, experiențele lor personale și beneficiile produselor sau serviciilor oferite, ceea ce va adăuga un nivel de credibilitate și încredere în ceea ce transmite brandul tău.

În plus, implicarea echipei în strategia de social media poate contribui la construirea unei comunități puternice în jurul mărcii tale. Atunci când angajații se implică activ în promovarea conținutului pe propriile lor rețele de socializare, acesta poate ajunge la noi audiențe, sporind vizibilitatea și notorietatea brandului în mediul online.

BONUS: 10 strategii clasice și timeless, esențial pentru SMM

 • Postează conținut relevant și valoros: Asigură-te că postările tale pe social media sunt relevante pentru audiența ta și oferă valoare. Concentrează-te pe conținutul care informează, educă, amuzează sau rezolvă problemele clienților tăi.
 • Interacționează cu audiența ta: Răspunde la comentarii, întrebări și mesaje directe de la urmăritori. Construiește relații cu publicul tău și arată-le că îți pasă de ei.
 • Postează la orele potrivite: Fă cercetări pentru a identifica cele mai bune ore de postare în funcție de comportamentul și fusurile orare ale audienței tale. Astfel, vei maximiza șansele ca postările tale să fie văzute și să primească angajament.
 • Folosește conținut vizual atractiv: Imaginile și videoclipurile pot captiva atenția publicului tău mai bine decât textul simplu. Asigură-te că folosești conținut vizual de calitate și relevant pentru a susține mesajul tău.
 • Implementează storytelling: Poveștile autentice și captivante atrag interesul și angajamentul publicului. Utilizează storytelling-ul pentru a-ți conecta brandul cu urmăritorii tăi și pentru a crea o legătură emoțională cu aceștia.
 • Găsește vocea brandului tău: Definirea unei voci consistente pentru brandul tău pe social media ajută la construirea unei identități puternice și recunoscute. Asigură-te că tonul și stilul comunicării tale se potrivesc cu valorile și personalitatea brandului.
 • Monitorizează performanța și ajustează strategia: Urmează metricile cheie și analizează performanța postărilor tale. Identifică ce funcționează și ce nu și ajustează-ți strategia în consecință pentru a obține rezultate mai bune.
 • Folosește hashtag-uri relevante: Hashtag-urile pot ajuta la creșterea vizibilității conținutului tău și la atragerea de noi urmăritori. Utilizează hashtag-uri relevante și populare în industria ta pentru a-ți extinde raza de acțiune pe social media.
 • Organizează concursuri și giveaway-uri: Concursurile și giveaway-urile pot fi o modalitate excelentă de a angaja publicul și de a câștiga noi urmăritori. Asigură-te că regulile concursurilor sunt clare și că premiile sunt atractive pentru audiență.
 • Menține consistența în postări: Consistența este cheia succesului pe social media. Creează un calendar editorial și stabilește un ritm de postare regulat, astfel încât publicul tău să știe când să se aștepte la conținut nou. Fiind consecvent în livrarea de conținut, vei dezvolta o audiență loială și vei construi o relație mai puternică cu urmăritorii tăi.

Folosește Social Media în favoarea ta

Promovarea pe rețelele de social media poate fi un instrument puternic pentru a-ți crește vizibilitatea, a atrage noi clienți și a construi o comunitate loială în jurul brandului tău. Strategiile prezentate în acest articol, de la autenticitate și cercetare a publicului țintă, până la postările la orele potrivite și utilizarea conținutului video, îți pot oferi avantajul competitiv necesar pentru a te evidenția în mediul online aglomerat.

În momentul în care aplici aceste strategii, asigură-te că analizezi constant performanța și ajustezi abordarea în funcție de rezultatele obținute. Fiecare brand este unic, iar publicul său poate reacționa diferit la diverse tactici. Așadar, experimentează și adaptează-ți strategia în concordanță cu feedback-ul și interacțiunile primite.

Nu uita că social media este un mediu dinamic și mereu în schimbare. Fi flexibil și deschis să explorezi noi tendințe și platforme emergente pentru a-ți păstra brandul actual și relevant pentru publicul tău.

În cele din urmă, o strategie de succes pe social media necesită timp, efort și consecvență, dar rezultatele vor fi pe măsură. Dacă ai nevoie de ajutor de specialitate, Obține Clienți oferă servicii de Social Media Management și alte instrumente utile, precum calendare editoriale, pentru a te ajuta să gestionezi cât mai cu folos conturile tale sociale.

Vinde mai mult organic

Citește GRATUIT Ghidul Obține Clienți pentru SEO în 2022

Coș
Pentru a-ți oferi o experiență mai bună folosim Cookie-uri!
Start typing to see products you are looking for.