Cum să alegi cuvintele cheie potrivite pentru strategia ta de SEO

10 Minute

Cum să alegi cuvintele cheie potrivite pentru strategia ta de SEO

Un SEO a intrat într-un bar, baruri, pub, cafenea, tavernă, vin, băuturi răcoritoare…

Nu ai înțeles gluma? Ei bine, acest ghid este pentru tine. Unul dintre cele mai importante aspecte ale unei strategii eficiente de SEO este alegerea cuvintelor cheie potrivite. Cuvintele cheie sunt acele termeni sau expresii pe care utilizatorii le introduc în motoarele de căutare pentru a găsi informații sau produse relevante. De aceea, în acest articol, vom explora importanța alegerii cuvintelor cheie corecte și vom dezvălui tips & tricks pentru a identifica și utiliza cele mai potrivite cuvinte cheie pentru strategia ta de SEO.

Instrumente de cercetare a cuvintelor cheie și analiză a concurenței

Pentru o optimizare SEO corectă nu e suficient să intuiești sau să presupui ce termeni ar căuta o persoană interesată de produse sau servicii precum cele pe care le comercializezi tu. Sfatul nostru numărul unul? Niciodată nu trebuie să presupui ce își doresc sau cum acționează clienții tăi. Întotdeauna verifică și utilizează instrumentele potrivite pentru a obține date concrete. 

Pentru analiza cuvintelor cheie, printre cele mai utile instrumente se numără planificatorul de cuvinte cheie Google Ads, care oferă informații despre volumele de căutare și concurența pentru anumite cuvinte cheie.

Cum să utilizezi planificatorul de cuvinte cheie Google Ads pentru identificarea termenilor potriviți

Utilizarea planificatorului de cuvinte cheie Google Ads este o etapă importantă în identificarea termenilor potriviți pentru strategia ta de SEO. Iată o listă cu pașii pe care îi poți urma:

 • Accesează Google Ads: Pentru a folosi planificatorul de cuvinte cheie, ai nevoie de un cont Google Ads. Dacă nu ai unul, îți poți crea unul gratuit.
 • Accesează planificatorul de cuvinte cheie: După ce te-ai logat în contul Google Ads, mergi la “Instrumente și setări” din meniu și alege “Planificator de cuvinte cheie”.
 • Alege opțiunea potrivită: În planificatorul de cuvinte cheie, ai două opțiuni: “Găsește cuvinte cheie noi” și “Obține datele pentru volumul de căutare și licitații”. Dacă dorești să găsești cuvinte cheie noi, alege prima opțiune. Dacă ai deja o listă de cuvinte cheie și vrei să afli mai multe despre ele, alege a doua opțiune.
 • Introdu cuvintele cheie relevante: În funcție de obiectivele tale și de piața ta, introdu cuvintele cheie relevante în caseta de căutare. Poți introduce mai multe cuvinte cheie separate prin virgulă sau poți încărca o listă.
 • Explorează rezultatele: Planificatorul de cuvinte cheie îți va afișa o listă cu cuvinte cheie relevante, precum și informații despre volumul de căutare lunar, nivelul de concurență și licitațiile.
 • Alege cuvintele cheie potrivite: Analizează cuvintele cheie propuse de planificator și alege cele mai relevante pentru afacerea ta. Fii atent la volumul de căutare și nivelul de concurență – cuvintele cheie cu volum mare de căutare și nivel scăzut de concurență sunt cele mai potrivite.
 • Optimizarea strategiei de conținut: Bazează-ți strategia de conținut pe cuvintele cheie identificate cu ajutorul planificatorului. Creează conținut relevant și de calitate care să includă aceste cuvinte cheie pentru a atrage trafic organic și a îmbunătăți poziționarea în rezultatele motoarelor de căutare.
 • Monitorizează performanța: După ce ai implementat strategia, monitorizează performanța cuvintelor cheie și ajustează, dacă este necesar, pentru a obține rezultate mai bune.

Bineînțeles, există o multitudine de alte instrumente folositoare care îți pot fi de ajutor:

 • Ubbersuggest: Acest instrument gratuit oferit de Neil Patel îți permite să găsești cuvinte cheie relevante, să afli volumele de căutare lunare, nivelul de concurență și să obții sugestii de cuvinte cheie asociate.
 • SEMrush: O platformă completă de analiză SEO care oferă funcții avansate pentru identificarea cuvintelor cheie, analiza concurenței, monitorizarea rezultatelor și multe altele.
 • Ahrefs: Un alt instrument puternic pentru cercetarea cuvintelor cheie și analiza concurenței. Ahrefs oferă date detaliate despre volumele de căutare, traficul organic, backlink-uri și multe altele.
 • Moz Keyword Explorer: Cu acest instrument, poți găsi cuvinte cheie relevante, să afli gradul de dificultate al clasării pe primele pagini ale motoarelor de căutare și să primești sugestii de cuvinte cheie pentru strategia ta de SEO.
 • KeywordTool.io: Acesta este un instrument util pentru găsirea cuvintelor cheie de coadă lungă și sugestii de cuvinte cheie asociate. Poți obține idei pentru conținut relevant și popular pe diferite platforme, precum Google, YouTube, Amazon și multe altele.
 • AnswerThePublic: Acest instrument generează sugestii de cuvinte cheie sub forma unui “cloud” de termeni și întrebări asociate cu un subiect anume. Este util pentru a înțelege mai bine intențiile și interesele utilizatorilor în legătură cu un anumit subiect.
 • Google Trends: Un instrument oferit de Google care arată popularitatea cuvintelor cheie în timp. Acesta îți permite să identifici tendințele de căutare și să ajustezi strategia de conținut în funcție de cerințele și interesele actuale ale utilizatorilor.
 • Google Search Console: Această platformă gratuită oferită de Google îți furnizează informații valoroase despre cuvintele cheie pentru care site-ul tău apare în rezultatele căutării, precum și despre numărul de clicuri și impresii obținute. Poți folosi aceste date pentru a-ți optimiza conținutul și pentru a atrage mai mulți vizitatori organici.
 • SEOquake: Este o extensie gratuită pentru browser care oferă date esențiale despre cuvintele cheie, concurență, trafic organic, backlink-uri și multe altele. Poți utiliza SEOquake pentru a analiza site-urile concurente și pentru a identifica cuvinte cheie relevante pentru strategia ta de SEO.

PRO TIP: Pentru a-ți îmbunătăți strategia de optimizare SEO poți învăța mai multe tehnici din articolul nostru dedicat de pe blog.

Analiza concurenței pentru a descoperi oportunități de optimizare a cuvintelor cheie

Analiza concurenței este un pas esențial în strategia ta de optimizare a cuvintelor cheie. Prin înțelegerea modului în care concurenții tăi se poziționează pe piață și ce cuvinte cheie folosesc pentru a atrage trafic și clienți, vei putea identifica oportunități de optimizare și îmbunătățire a propriei strategii.

Tips & tricks pentru a realiza o analiză eficientă a concurenței:

 • Identifică concurenții relevanți: Începe prin a identifica principali competitori din domeniul tău de activitate. Caută site-uri similare și care se adresează aceluiași segment de piață.
 • Explorează cuvintele cheie pe care le utilizează: Folosește instrumentele de cercetare a cuvintelor cheie pentru a afla ce termeni sunt utilizați frecvent de către concurenții tăi în conținutul lor și în meta-descrieri.
 • Analizează clasamentele și traficul: Urmează clasamentele concurenților în rezultatele căutării și analizează traficul organic pe care îl generează cu aceste cuvinte cheie. Află care sunt cele mai populare și eficiente cuvinte pentru ei.
 • Identifică lacune și oportunități: Compară lista de cuvinte cheie folosite de concurenți cu a ta și identifică cuvintele comune, dar și cele care lipsesc din strategia ta. Acestea pot reprezenta oportunități de a te diferenția și a atrage un nou segment de audiență.
 • Explorează cuvintele cheie long-tail: Concentrează-te nu doar pe cuvintele cheie generice, ci și pe cele long-tail (mai specifice și detaliate). Acestea pot fi mai puțin competitive și îți pot aduce trafic mai calificat.
 • Adaptează-ți strategia în funcție de rezultate: În urma analizei concurenței, ajustează-ți lista de cuvinte cheie și conținutul pentru a răspunde mai bine nevoilor și preferințelor audienței tale.
 • Fii creativ și inovativ: Încurajează-ți echipa să găsească cuvinte cheie inovatoare și să dezvolte conținut unic și captivant, care să-ți asigure o poziție de lider în industrie.
 • Monitorizează în mod constant: Analiza concurenței nu este un proces ocazional, ci o activitate continuă. Urmează evoluția competitorilor și adaptează-ți strategia în mod constant pentru a rămâne în top.

În final, analiza concurenței te va ajuta să-ți optimizezi strategia de cuvinte cheie și să te diferențiezi pe piață, ceea ce va contribui la creșterea vizibilității și succesului afacerii tale online.

Criterii de selecție a cuvintelor cheie relevante pentru afacerea ta

Selectarea cuvintelor cheie relevante pentru afacerea ta este un proces esențial în strategia de optimizare pentru motoarele de căutare (SEO). Cuvintele cheie corect alese te pot ajuta să atragi trafic calificat și să îți crești vizibilitatea în rezultatele căutării.

Relevanța pentru afacerea ta

Relevanța pentru afacerea ta reprezintă unul dintre cei mai importanți factori în alegerea cuvintelor cheie pentru strategia ta de optimizare pentru motoarele de căutare (SEO). Cuvintele cheie relevante sunt acele termeni și expresii care se potrivesc perfect cu produsele sau serviciile pe care le oferi, cu conținutul de pe site-ul tău și cu intenția utilizatorilor care te caută.

Atunci când alegi cuvintele cheie relevante, asiguri o potrivire strânsă între conținutul paginilor tale și cerințele utilizatorilor. Acest lucru este esențial pentru a oferi o experiență de calitate utilizatorilor și pentru a îmbunătăți rata de conversie. Atunci când utilizatorii găsesc exact ceea ce caută pe site-ul tău, cresc șansele să devină clienți sau să facă acțiuni dorite, cum ar fi completarea unui formular, abonarea la newsletter sau cumpărarea unui produs.

Pentru a identifica cuvintele cheie relevante, începe prin a înțelege în detaliu afacerea ta, produsele sau serviciile oferite și publicul țintă. Pregătește o listă cuvintelor și expresiilor care definesc cel mai bine ceea ce oferi și gândește-te la cum ar căuta potențialii clienți informații despre acestea.

Folosește instrumente de cercetare a cuvintelor cheie, precum Google Ads Keyword Planner, Ubersuggest, SEMrush sau SEOquake, pentru a obține sugestii de cuvinte cheie și pentru a analiza volumul de căutare și nivelul de competiție pentru fiecare termen.

Evită cuvintele cheie generice și vagi, care pot atrage trafic neinteresat și nepotrivit. În schimb, concentrează-te pe cuvinte cheie long-tail, mai specifice și detaliate, care să acopere nevoile unor segmente mai restrânse din publicul tău țintă.

În final, asigură-te că cuvintele cheie relevante se regăsesc în mod natural în conținutul de pe site-ul tău. Întocmește pagini și articole care răspund direct la întrebările și cerințele utilizatorilor legate de cuvintele cheie identificate. O abordare bine gândită și orientată către relevanță va contribui semnificativ la clasamentul și succesul site-ului tău în motoarele de căutare.

Volumul de căutare

Volumul de căutare reprezintă un factor crucial în selecția cuvintelor cheie pentru strategia ta de optimizare pentru motoarele de căutare (SEO). Alegerea cuvintelor cheie cu un volum de căutare semnificativ îți oferă oportunitatea de a ajunge la un număr mare de potențiali clienți sau vizitatori. Cu toate acestea, este important să găsești un echilibru între un volum de căutare mare și relevanța pentru afacerea ta.

Cu ajutorul instrumentelor de cercetare a cuvintelor cheie, cum ar fi Google Ads Keyword Planner, Ubersuggest, SEMrush sau SEOquake, poți afla cât de des sunt căutate diferitele cuvinte cheie și expresii. Analizează atent aceste date pentru a identifica cuvintele cheie cu cel mai mare volum de căutare, care sunt relevante pentru produsele sau serviciile tale.

Este important să eviți cuvintele cheie cu un volum de căutare prea mic, deoarece acestea pot atrage un trafic redus pe site-ul tău. În același timp, evită cuvintele cheie extrem de populare și competitive, deoarece poți fi dificil de obținut o poziție în primele rezultate ale căutărilor pentru astfel de termeni.

Competiția 

Verifică nivelul de competiție pentru cuvintele cheie pe care le dorești. Evită termenii cu o competiție excesivă, deoarece va fi mai dificil să te clasezi în primele poziții în rezultatele căutării.

Intenția utilizatorilor

Înțelegerea intenției utilizatorilor din spatele cuvintelor cheie este esențială pentru a alege termeni care să atragă vizitatori relevanți și să îndeplinească obiectivele afacerii tale. 

Tips & tricks pentru a înțelege intenția utilizatorilor:

 • Analizează rezultatele căutărilor: Caută cuvintele cheie dorite în motoarele de căutare și examinează rezultatele. Înțelege ce tipuri de site-uri și pagini apar în primele poziții pentru aceste cuvinte cheie și dacă sugerează o intenție de cumpărare, de informare sau de navigare.
 • Utilizează întrebări frecvente: Identifică întrebările frecvente ale utilizatorilor legate de produsele sau serviciile tale și transformă-le în cuvinte cheie. Astfel, vei satisface intenția de informare a vizitatorilor și vei atrage trafic relevant.
 • Fii specific și detaliat: Alege cuvinte cheie care descriu exact produsele, serviciile sau conținutul oferit de site-ul tău. Cu cât cuvintele cheie sunt mai precise, cu atât intenția utilizatorilor va fi mai evidentă.

Specificitatea locală

Dacă afacerea ta este orientată spre o anumită zonă geografică, ia în considerare cuvinte cheie specifice localității sau regiunii tale.

Monitorizare și ajustare

Analizează performanța cuvintelor cheie în timp și ajustează-ți strategia în funcție de rezultatele obținute. Fii deschis să încerci noi cuvinte cheie și să te adaptezi schimbărilor din comportamentul utilizatorilor.

Conexiunea cu publicul țintă

Înțelege nevoile și preferințele publicului tău țintă și alege cuvinte cheie care să rezoneze cu aceștia. Gândește-te la problemele pe care le pot avea și la soluțiile pe care le caută.

Utilizarea în conținut 

Asigură-te că cuvintele cheie selectate se regăsesc în mod natural în conținutul de pe site-ul tău. Evită umplerea nejustificată a paginilor cu cuvinte cheie, deoarece acest lucru poate afecta experiența utilizatorilor și clasamentul în motoarele de căutare.

Testare și optimizare

Încurajează testarea diferitelor cuvinte cheie și a combinațiilor lor pentru a găsi cele mai eficiente. Monitorizează rezultatele și ajustează-ți strategia de optimizare în mod constant.

Ține pasul cu evoluția SEO

Strategia de SEO nu este statică, ci evoluează odată cu schimbările în comportamentul utilizatorilor și în domeniul online. Prin monitorizarea constantă a performanțelor și ajustarea strategiei, poți obține rezultate superioare și să te adaptezi la noile tendințe și cerințe ale pieței.

Sau, opțiunea 2.0, poți lăsa optimizarea SEO în seama noastră, pentru că noi deja ținem pasul cu toate noutățile din domeniu și ne-am specializat pe vânătoarea de cuvinte cheie. Contactează-ne pentru a obține împreună mai mulți clienți pentru afacerea ta.

Vinde mai mult organic

Citește GRATUIT Ghidul Obține Clienți pentru SEO în 2022

Coș
Pentru a-ți oferi o experiență mai bună folosim Cookie-uri!
Start typing to see products you are looking for.