5 Cărți pentru antreprenori

5 Minute

5 Cărți pentru antreprenori

Antreprenoriatul nu este un subiect simplu. Trebuie să te gândești la mulți factori atunci când vrei să îți începi o afacere. Statistica de succes nu este una bună (50% din afaceri eșuează în primii 5 ani conform Biroului de Statistică a Muncii) (EN)

Vezi cele 5 cărți pentru antreprenori mai jos!

Dacă vrei să începi o afacere și vrei să ai un avantaj în fața celor de pe piață îți recomandăm să citești următoarele cinci cărți. Te vor ajuta să creezi o afacere de succes, evitând greșelile pe care majoritatea antreprenorilor le fac. 

carte pentru antreprenori Strategia oceanului albastru de renee Mauborgne si w. chan kim

1. Strategia Oceanului Albastru:  de Renée Mauborgne și W. Chan Kim

De departe una dintre cele mai bune cărți despre antreprenoriat. Este atât de folositoare încât până și afacerile mari îi folosesc principiile.  Te ajută să înțelegi cum poți să îți creezi un avantaj competitiv în afaceri  ( adică un  Ocean Albastru – pe care îl voi explica în scurt timp).

Cartea te va ajuta creezi diferențiere (adică să vii cu produse ce oferă o valoare diferită clienților, comparată cu valoarea produselor de pe piață).  Cu ajutorul ei vei reuși să creezi spații nou pe piață, de unde poți profita și unde îți poți face competitorii irelevanți,  chiar dacă nu ai resursele necesare.

 Poți cumpăra cartea de aici:

Spuneam că îți vom explica ce înseamnă Oceanul Albastru. Ei bine, cartea compară mediul de afaceri cu un ocean, iar fiecare afacere este un rechin. Într-un ocean unde sunt mulți rechii (adică mulți competitori)  oceanul este roșu,  deoarece fiecare încearcă să se mănânce unul pe altul. Acolo unde nu este foarte multă competiție, oceanul este albastru…acolo tu te poți dezvolta mai ușor și poți deveni cel mai mare rechin.

Cartea oferă metode de a crea un ocean albastru dintr-un ocean roșu. Îți recomandăm să o cumperi și să o studiezi bine, ( studiază în special cele patru principii pentru eliminarea competiției despre care vorbește cartea:  Reduce, Elimină, Crește, Creează)  îți va fi de folos. Studiază termenii aceștia bine și te vor ajuta extrem de mult.

   

cărți pentru antreprenori, startup de 100$ de Chris Guillebeau

2. StartUp de 100$:  de Chris Guillebeau

Cartea aceasta elimină preconcepția că îți trebuie bani să începi o afacere sau să faci  mai mulți bani ( de aceea este și foarte importantă).  Se concentrează pe lucrurile mici pe care le poți face  ca să îți transformi abilitățile în unități monetare  ( aka bani – haha ). Te va ajuta extraordinar de mult să rezolvi mai multe cu mai puțin și să îți eficientizezi sistemul tău de a face bani.

Partea bună a cărții este faptul că are o mulțime de exemple reale și nu are foarte multă teorie pe care nu o poți aplica.  Te va ajuta să te dezvolți  și să fii inspirat în același timp de poveștile de succes a unor mari antreprenori.

StartUp de 100$ merge foarte bine cu următoarea pe care ți-o recomandăm.

Ca să îți fie cât mai eficientă intrarea în afaceri, punem cărțile în ordinea valorii pe care ți-o pot produce. Îți recomandăm să le citești în această ordine ca să îți creezi o mentalitate mai eficientă  ce te va ajuta să îți pui bazele viitoarei tale afaceri într-un mod mai bun.

Nu uita, poți cumpăra cartea de aici: 

carte the lean startup de eric ries

 3. The Lean StartUp:  de Eric Ries

Cum spuneam la adineauri, cartea aceasta merge mână în mână cu StartUp de 100$ – dar aduce câteva îmbunătățiri.  Nu se referă doar la stagiul inițial de dezvoltare al unei afaceri,ci și cum ar trebui să ai mentalitatea cu privire la costurile și veniturile  viitoare.

Unul din lucrurile interesante pe care le spune este că monopolul este unul din cele mai bune lucruri ce ți se poate întâmpla în afaceri (în ciuda preconcepției majorității că monopolul nu ajută clienții – chiar și în ciuda majorității guvernelor ce au făcut monopolul o ilegalitate). Citește cartea aceasta și te va ajuta extraordinar de mult (încă ne ajută și pe noi să ne dezvoltăm și să ținem costurile afacerii sub control).

  Poți cumpăra cartea de aici:

carte de la zero la 1 de peter thiel

4. De la Zero la Unu:  de Peter Thiel

Peter Thiel nu este atât de cunoscut precum Elon Musk, însă el a făcut parte din „Mafia PayPal” (despre care vom scrie săptămâna viitoare în blog – așa că abonează-te la newsletter să știi când apare articolul). Thiel a fost unul din primii investitori în Facebook și a creat Palantir (un alt gigant cu o valoare estimată la 20 miIliarde de dolari).

A scris cartea aceasta cu lucrurile pe care le-a învățat în urma dezvoltării acestui gigant și ce l-a făcut să fie un miliardar după. A scris cartea pentru cei ce își încep drumul în antreprenoriat și poți lua de acolo o mulțime de informații valoroase.

Poți cumpăra cartea de aici:

Carte antreprenoriat, un singur lucru de garry keller

5. Un singur lucru:  de Garry Keller și Jay Papasan

Ajungem la ultima carte și una din acele cărți care îți pot face viața mai ușoară și mai eficientă. Cartea aceasta îți poate ușura intrarea în afaceri extraordinar de mult și care te va ajuta pe tot parcursul antreprenorial. “Un singur lucru” explică motivele pentru care  trebuie să te concentrezi pe un singur lucru și că trebuie să renunți la mulțimea aceea de „alte lucruri” care te fac să fii ineficient. 

Cartea prezintă costul de oportunitate (pe care îl recomand să îl studiezi) și are acolo o analiză foarte interesantă a felului în care ne creem obiceiuri. Dacă citești toate celelalte patru cărți,  aceasta este cartea aceea care îți va rafina toate informațiile pe care le-ai obținut  până acum, te va ajuta să fii mult mai eficient și să fii un om de afaceri mai bun.

Poți cumpăra cartea (în format ebook) de aici:

Eric Ries este un antreprenor de succes și deține un website unde prezintă studii de caz sau explică conceptele din carte. Îți recomandăm să îl urmărești. Poți accesa website-ul aici.

Ce cărți sunt recomandate pentru oricare antreprenor?

 1. Strategia Oceanului Albastru:  de Renée Mauborgne și W. Chan Kim

  Această care este esențială pentru orice antreprenor! Te învață cum să faci față concurenței!

 2. StartUp de 100$:  de Chris Guillebeau

  Această carte te învață să îți crești afacerea folosind resurse puține, apelând la metode neconvenționale de marketing și oferirea de produse sau servicii.

 3.  The Lean StartUp:  de Eric Ries

  Cartea lui Eric Ries îți spune despre eficiența în afaceri și cum poți scala folosind resurse puține. Eric explică faptul că acel concept de “ai nevoie de bani pentru a face bani” nu este foarte real în lumea antreprenorială.

 4. De la Zero la Unu:  de Peter Thiel

  Peter Thiel este co-fondatorul PayPay, împreună cu Elon Musk, a investit în prima perioadă de scalare a Facebook și este fondatorul Palantir, o afacere cu o capitalizare de peste un miliard de dolari. În această carte îți spune lecțiile pe care le-a învățat în business.

 5. Un singur lucru:  de Garry Keller și Jay Papasan

  Cartea lui Garry Keller te învață să te concentrezi pe lucrurile importante din afacere și să le delegi pe restul. Vezi review-ul nostru!

Vinde mai mult organic

Citește GRATUIT Ghidul Obține Clienți pentru SEO în 2022

Coș
Pentru a-ți oferi o experiență mai bună folosim Cookie-uri!
Start typing to see products you are looking for.